A horvát piacra lép a Groupama Biztosító

A magyarországi biztosítási piacon szerzett tapasztalatokra, az itt felhalmozott bankbiztosítási tudásra, valamint az OTP Bankkal kialakított stratégiai együttműködésre alapozva lép a horvát piacra a Groupama Biztosító

– közölte a biztosító az MTI-vel kedden, miután lezárult a tranzakció, amelyben megvásárolta az OTP horvát leánybankjától annak biztosítóját.

A közlemény szerint a biztosítótársaság szilárd alapokkal rendelkezik, működésében jelentős növekedési potenciál rejlik.

A Groupama Biztosító előző év decemberében írta alá a horvát biztosítótársaság, az OTP Osiguranje megvásárlására vonatkozó adásvételi megállapodást. Az OTP Bank horvát leánybankja, az OTP Banka 100 százalékos tulajdonában lévő horvát biztosítótársaság megvásárlásához szükséges felügyeleti engedélyek kiadása után most a tranzakció pénzügyi zárása is megtörtént – írták.

Az akvizíciót követően a biztosítótársaság a magyar Groupama Biztosító leányvállalataként Groupama Osiguranje d.d. néven lesz jelen a horvát biztosítási piacon.

A horvát biztosító évek óta eredményesen működik a horvát biztosítási piacon, ahol további növekedés várható. Nemcsak emiatt jelent azonban kiváló befektetést a Groupama Biztosító számára. Mind a horvát OTP Banka vezetése, mind mi meg vagyunk győződve arról, hogy meglévő bankbiztosítási kapcsolatainkban további lehetőségek rejlenek, melyeket közösen szeretnénk kiaknázni a következő években – idézte a közlemény Bertrand Woirhaye-t, a Groupama Biztosító vezérigazgatóját.

A megvásárolt horvát biztosítótársaság ezidáig életbiztosítási üzletágának fejlesztésére koncentrált. Az életbiztosítások értékesítését a negyedik legnagyobb horvát banknak számító OTP Banka-ban kizárólagos stratégiai megállapodás segíti – hasonlóan az OTP Bank és a Groupama Biztosító magyarországi együttműködéshez. A rövid távú célok között szerepel ugyanakkor a nem-életbiztosítási üzletág elindítása, illetve a banki együttműködés kiterjesztése erre a biztosítási ágra is.

Korábbi tájékoztatás szerint az OTP Osiguranje 0,3 százalékos részesedéssel rendelkezik a horvát piacon, amely teljes egészében az életbiztosítások kínálatából fakad. Az ebből származó, valamivel több mint 33 millió kunás (1 kuna=46,51 forint) bruttó díjbevételből ugyanakkor az életbiztosítási piaci részesedése kevesebb, mint 1,3 százalék.

Az OTP Osiguranje nettó nyeresége 1,51 millió kuna volt 2020-ban. A piac szűkülésének negatív trendje 27 százalékos csökkenést okozott 2019-hez képest.

A társaság teljes pénzügyi vagyona 128 millió kunát tesz ki, megközelíti a 6 milliárd forintot.


Hasonló cikkek