A japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte Donald Trumpot

Donald Trump amerikai elnök pénteken egy fehér házi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Abe Sinzó japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte őt az Észak-Koreával való párbeszédért és a koreai-félszigeti feszültség csökkentéséért tett erőfeszítéseiért.

Az amerikai államfő beszámolója szerint Abe átadta neki annak  a levélnek a másolatát, amelyet elküldött a Nobel-bizottsághoz. Trump a levelet a legszebb ötoldalas  levélnek minősítette.

Trump állítása szerint a japán kormányfő azt mondta neki: “Jelöltelek téged (…) Japán nevében tisztelettel. Arra kérem őket, hogy adják neked a Nobel-békedíjat.” Hozzátette azonban azt is, hogy Trump valószínűleg sosem kapná meg a díjat, annak ellenére sem, hogy sokan mások is így éreznek.

Az amerikai elnök nem tért ki arra, hogy mikor osztotta meg vele a másolatot a japán miniszterelnök, aki eddig többször is méltatta őt nyilvánosan az Észak-Koreával kapcsolatos erőfeszítéseiért.

Trump szerint Abe azért jelölte őt, mert Japán biztonságban érzi magát, köszönhetően az ő erőfeszítéseinek a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel való párbeszédért, beleértve a tavalyi csúcstalálkozót.

“Az emberek azt mondták, Trump őrült. És tudják, végül mi lett belőle? Egy nagyon jó kapcsolat” – fogalmazott.

Trump és Kim tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol megállapodtak a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszereléséről, de nem jelölték ki annak idejét és módját. Az amerikai és észak-koreai vezető közötti következő csúcstalálkozót a tervek szerint február végén tartják Vietnamban.

A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda évente. A testület honlapja szerint 304 embert jelöltek a 2019-es díjra. A korábbi amerikai elnökök közül Barack Obama és Jimmy Carter nyerte el a kitüntetést.

A Nobel-békedíj az egyik legtekintélyesebb nemzetközi kitüntetésnek számít.

A díjat  – a többi Nobel-díjjal együtt –  Alfred Nobel svéd kémikus, a dinamit feltalálója alapította. Nobel akarata szerint a békedíjat az a személy kapja, aki az elmúlt év során  a legtöbbet tette  a nemzetek közötti testvériségért, a nemzetközi békéért.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek