A jegybank tovább közelíti a nemzetközi standardokhoz a devizafinanszírozási szabályozását

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2012 óta hatályos devizafinanszírozás megfelelési mutató (DMM) felülvizsgálatával tovább közelíti a hazai szabályozást az Európai Unióban várhatóan 2021 után hatályba lépő finanszírozási előírásokhoz, a módosított DMM szabályozás a devizafinanszírozáshoz kapcsolódóan a rendszerkockázatok kialakulását mérséklő, megelőző előírás

– közölte a jegybank a honlapján pénteken.

Kitértek arra: a 2018. július 1-jén hatályba lépő módosítás támogatja a bankok felkészülését a jövőbeli uniós szintű előírásokra. A módosított DMM az MNB eszköztárának többi elemével együtt biztosítja a finanszírozási kockázatok alacsony szinten tartását.

A devizafinanszírozás megfelelési mutató (DMM) szabályozás 2012-es bevezetése óta sikeresen javította a hazai hitelintézetek devizális lejárati összhangját, és így érdemben járult hozzá a rendszerkockázatok mérséklődéséhez.

A forintosítást követően megváltozott banki mérlegek és finanszírozási üzleti modellek, valamint a jövőbeli, uniós szintű nettó stabil forrásellátottsági követelményhez való közelítés érdekében indokolttá vált a szabályozás felülvizsgálata.

A jegybank a szabályozás átalakításáról 2018 tavasza óta egyeztetett a hazai piaci szereplőkkel és az Európai Központi Bankkal. Az egyeztetések eredményeként az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2018 júniusában elfogadta a DMM módosításáról szóló rendeletet.


Hasonló cikkek