A kassai kórházban egy vajúdó nő nem akart maszkot viselni, így rendőrt kellett hívni rá

Egészen furcsa jelenetek játszódtak le a hétvégén a kassai egyetemi kórház szülészetén. Egy vajúdó kismama nem volt hajlandó teszteltetni magát a szülés előtt, elutasította a maszkviselést, ráadásul, legalábbis a kórház ezt állítja, ellenségesen viselkedett az orvosokkal is.

A kórház sajtóosztálya szerint a 19 éves kismamát péntek este vették fel a szülészeti osztályra, miután megindultak nála a fájások. A személyzet hozzálátott az ilyenkor szokásos procedúrához, majd amikor a kötelező koronavírus-teszteléshez értek volna, a kismama két fájás között közölte, nem hajlandó alávetni magát a kórház akaratának.

Az intézmény által kiadott sajtóközlemény szerint a fiatalasszony nem csak a tesztelést utasította el, hanem a kórház azon kompromisszumos ajánlatát, hogy egy külön szobába helyezzék őt, ahol védőfelszerelésbe öltözött szakszemélyzet foglalkozna majd vele, úgy kezelve őt, mintha koronavírusa lenne, de tesztelés nélkül.

A vita odáig fajult, hogy a leendő anyuka egy idő után egész egyszerűen nem szólt a szakszemélyzethez. Egyáltalán. A közleményben az áll, mobiltelefonján keresztül ő és az édesanyja folyamatosan kommunikáltak egy jogásszal, Adriana Krajníkovával – az ügyvédnő hetek óta rendszeresen posztol arról, a kormánynak semmilyen jogalapja nincs maszkviselésre vagy egyéb kényszer-intézkedésekre köteleznie a lakosságot.

“A vita egy pontján odáig fajult, hogy a kórház jobbnak látta, ha rendőrt hív. Bár a hatóság, ahogy mondani szokták, semmilyen intézkedést nem foganatosított, jegyzőkönyvezték az esetet. Hosszas huzakodás után a hölgyet végül felvették az osztályra, le nem tesztelték ugyan, de úgy könyvelték el, mintha fertőzött lenne. A kismama végül vasárnap egy egészséges, négykilós gyermeknek adott életet.”

A kórház vezetősége fokozott rendőri védelmet kérnek az intézmény környékére.

Krajníková egy terjengős poszt kíséretében a kismamával lefolytatott beszélgetését is közzétette. A hangfelvételből az is kiderül, az ügyvédnőt a kismama édesanyja hívta fel, aki azzal kezdte, lányát megfenyegették, ha nem veti alá magát a tesztelésnek, nem veszik fel az osztályra, ha pedig mégis ott szülne meg, gyermekét a szülést követően elveszik tőle és 10 napra karanténba teszik. A hétvégén tízezrek látták a posztot, és közel 30 ezren osztották meg a közel egyórás hangfelvételt tartalmazó bejegyzést.

A kórház szerint az ügyvédnő akadályozta az egészségügyi dolgozók munkáját, sőt, magát a szülés folyamatát is komplikálta. Krajníková ellen az ügyvédi kamara is vizsgálat indítását tervezi, miután néhány nappal korábban ki kellett őt vezetni egy kassai tárgyalóteremből, mert többszöri felszólításra sem volt hajlandó maszkot viselni.

Forrás: ma7.sk, Denník N, Facebook

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek