A” kategóriás a magyar Raiffeisen Bank

A” kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody’s

Az elsőrendű “A” osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody’s Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a magyar Raiffeisen Bank hosszú lekötésű betétállományának besorolását az eddigi “Baa1”-ről egy fokozattal “A3”-ra javította.

A Moody’s ezzel egy időben megerősítette a Raiffeisen “P-2” szintű rövid távú betéti osztályzatát.

A hosszú futamú betétállományra kedden megadott új minősítés kilátása a Moody’s ismertetése szerint stabil.

A felminősítés indoklásában a Moody’s hangsúlyozta: várakozása szerint a magyar Raiffeisen 2024. január 1-ig kibocsátja azokat az adósságeszközöket, amelyek a MREL-megfeleléshez szükségesek.

A hitelminősítő felidézi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Raiffeisen MREL-minimumát a teljes kockázati kitettség rátájának (TREA) 29,62 százalékában határozta meg.

A Moody’s kiemeli: az osztrák anyavállalat, a Raiffeisen Bank International AG nyilvánosan kötelezettséget vállalt arra, hogy a magyar leánybank az idén 500 millió euró körüli értékben bocsát ki ennek megfelelő eszközöket.

A Moody’s várakozása az, hogy a magyar Raiffeisen jövőre további kibocsátásokat hajt végre MREL-kötelezettségei teljesítésére. Jóllehet a pénzügyi piaci kondíciók szigorodnak, a Moody’s arra számít, hogy a magyar Raiffeisen sikeresen ki tudja helyezni a tervezett mennyiségű adósságeszközöket – áll a hitelminősítő elemzésében.
A Moody’s közölte: a hosszú távú betéti besorolás stabil kilátását az a várakozása alapozza meg, hogy a magyar Raiffeisen pénzügyi alapmutatói a következő 12-18 hónapban nem változnak jelentős mértékben.
A magyar Raiffeisen-érdekeltségnek kedden megadott “A3” betéti osztályzat két fokozattal magasabb a Moody’s által a magyar államadósság-kötelezettségekre érvényben tartott, ugyancsak stabil kilátású “Baa2” szuverén besorolásnál.

A kétfokozatnyi különbség a legnagyobb, amelyet a Moody’s módszertana egy adott ország szuverén besorolása és az adott gazdaságban honos kereskedelmi kibocsátók osztályzatai között megenged.

Keddi elemzésében a hitelminősítő hangsúlyozza, hogy emiatt a magyar Raiffeisen osztályzata csak Magyarország államadós-osztályzatának javítása és a bank jelenlegi “baa3” kiigazított alapszintű adósminőség-értékelésének (Baseline Credit Assessment, BCA) felminősítése esetén javulhat tovább.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

Révhegyi Andrea

 


Hasonló cikkek