A kecskeméti Katona József Színház nemzeti minősítést kap

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós bejelentette, hogy a kecskeméti Katona József Színház 2020. január 1-jével nemzeti minősítéssel működik.

Ezzel a pécsi, a szegedi, a debreceni, a miskolci és a győri színház mellett felsorakozik a vidéken található nemzeti színházak sorába.

Kecskemét sok hírös ember életében játszott fontos szerepet, akik sokat adtak hazánknak, a kultúrában jelentős szerepet töltöttek be: itt született Katona József drámaíró, itt dolgozott Kodály Zoltán, itt végezte tanulmányait Jókai Mór, itt volt segédszínész Petőfi Sándor, és még sorolhatnánk. Művésztelep, animációs filmeket gyártó rajzfilmstúdió is működik a városban. Ezek mellett méltó szereplő a színház is, így Kecskemétről elmondható, hogy messzemenő hírű kulturális kincsekkel büszkélkedhet.

Cseke Péter, a színház igazgatója a folyamatos fejlődés, a magas színvonal okán több mint hat évvel ezelőtt beadta kollégáival az első kérelmet a nemzeti színházzá váláshoz, hiszen már akkor megfelelt a szükséges kritériumoknak. Szerinte ennek a titulusnak az igazi nyertesei a kecskemétiek, valamint a színházba járó emberek.


Hasonló cikkek