A keresetekről, a külkereskedelemről és a kiskereskedelemről érkeznek adatok a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a januári keresetek, a januári külkereskedelmi termékforgalom részletes adatai, valamint a kiskereskedelem februári forgalma.

    Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a keresetek januári alakulását és az ipari termelői árak februári statisztikáját. Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 406 400 forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy éve, így a 2019. január-decemberi átlagkereset 367 800, a nettó 244 600 forint lett, mindkettő 11,4 százalékkal nőtt 2018-hoz viszonyítva. A decemberi kereseteket jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése, a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 270 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 278 000 forintot ért el, 13,1, illetve 13,2 százalékkal nőtt egy év alatt. A reálkereset 2019-ben 7,7 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző évhez mért 3,4 százalékos növekedése mellett.

Szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzés és Készletezési Társaság (MLBKT) közli a beszerzésimenedzser-index (BMI) márciusi értékét. A BMI szezonálisan kiigazított februári értéke 50,1 pont volt, kisebb a januári 52,2-nél, és a negyedik legalacsonyabb februári érték 1995 óta.
Ugyancsak szerdán hozza nyilvánosságra a statisztikai hivatal a kormányzati szektor tavalyi utolsó negyedéves egyenlegét és a külkereskedelmi termékforgalom januári részletes adatait. A korábban közölt első adatsor szerint januárban nőtt az exporttöbblet: az export euróban számított értéke 2,8 százalékkal, az importé 2,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A mérlegtöbblet 49 millió euróval, 433 millió euróra nőtt, ami a decemberi csökkenés után alig különbözik az októberi és novemberi összegtől. A kivitel 81 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment, és a behozatal 73 százaléka onnan érkezett.
Pénteken a kiskereskedelmi forgalom februári adatát teszi közzé a KSH. Januárban 7,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz mérve. A növekedés üteme a legmagasabb volt tavaly február óta. A 945 ezer milliárd forint havi forgalom viszont tavaly március óta a legalacsonyabb, azóta minden hónapban ezer milliárd forint felett volt az üzletek árbevétele.


Hasonló cikkek