Potápi: A két erő végre összefogott Felvidéken

A két politikai párt, az MKP és a Most–Híd egyezségre jutott – fogalmazott a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki szerint a különutas politikának már nincs sok esélye. Potápi Árpád János mesélt a kialakult helyzetről.

A küzdésben van gyakorlatunk. Ön mondta a Magyar Állandó Értekezleten, hogy nincs még egy nép, amely annyit kibírt volna, mint a magyar. Mi ennek a titka? Mi az erőnk?

A fennmaradásunkban benne van a közös tudatunk, az emlékezetünk, a ragaszkodásunk, és nagyon fontos része a történelmünk is. Ugyanakkor még nagyon sok a megválaszolatlan kérdés: mi az összetartó kapocs, ami a legnehezebb időkben is egyben tart bennünket, miközben a nemzeti identitásunknak az egyik alapja a folyamatos perpatvar közöttünk, s egyik meghatározó jellemvonásunk az individualizmusunk is. Ettől függetlenül bármi történjék, ami megköveteli az összefogást, a magyar nép mindent félre tud tenni, és képes egy irányban indulni.

Szükség is van az összetartó erőre, a külhoni térségekben még inkább.

Egyetlen utódállamban sem volt jó magyarnak lenni. Voltak persze hosszabb-rövidebb időszakok, amikor egyes területeken egy kicsit jobb volt, mint máshol, például a ’80-as években Jugoszláviában. De mindig változott a helyzet, és magyarnak lenni is változó volt. Kárpátalján a férfilakosság nagy részét elhurcolták Szibériába, megszenvedték az impériumváltásokat, folyamatosak voltak az atrocitások. A Felvidéket a kitelepítések sújtották, rossz volt a helyzet Délvidéken is, a vérengzések során rengeteg embert gyilkoltak meg. Románia esetében a Ceaușescu-féle elnyomás pecsételte meg a 20. század második felét. Úgyhogy elmondhatjuk, változó mértékben, de mindenhol rossz volt a magyarság sorsa – ám a magyar közösségek mindenhol megmaradtak.

Az ukrán és a román politika az utóbbi években sem volt kegyes. Kárpátalján most is félelmetes dolgok történnek, mindennaposak a magyarokat érő retorziók, zaklatások. Romániában a jogalkotással lép fel a szélsőség a magyarok ellen. Kárpátalján a legnehezebb a helyzet, s nem csak politikai szempontból, gazdaságilag is. A fiatal ukrán állam, hogy önmagát igazolja, folyamatosan csorbítja a nemzetiségi jogokat.

A Felvidék kapcsán a magyar intézményrendszer megerősödött. Óvodákat újítottunk fel, intézményeket fejlesztettünk, beruházásokat eszközöltünk.

2020 a politika éve is volt, hiszen Horvátországtól Szlovákiáig mindenhol választást tartottak, Ön hogyan látja, mit csinálunk rosszul? Mi az oka, hogy negyedszer sem volt képes a magyar politika parlamentbe kerülni?

Azt gondolom, mi is rosszul fogtuk meg a felvidékiségnek a lényegét – ezért nem találtuk meg a jó utat. Ott van az erdélyi tudat… Olyan, hogy felvidéki tudat, vagy felvidékiség, viszont nincs. Az országhatárok meglévő, élő gazdasági, néprajzi, kulturális csoportokat szabdaltak szét. Nem úgy, mint Erdélyben. A székelyek egy tömbben maradtak, és nem kerültek egybe más közösségekkel.

Eszerint a száz év sem tudta összehozni a bodrogközit a csallóközivel?

A száz év ezt nem oldotta meg, sőt növelte az ellentéteket, mert az ország nyugati részén él a magyarság nagy része, a többiek pedig szétszóródva egy hosszú, elnyúló szakaszon, ráadásul a legtöbbször az történik, amit a csallóköziek mondanak. Ebben a helyzetben a felvidékiség érzése nem is tudott megerősödni. A regionális tudat minden másnál erősebb, így nehéz országos tudatot kiépíteni, és ezért nehéz országos pártot is működtetni. Egy királyhelmeci a sárospatakiakkal van természetesebb összeköttetésben, a dunaszerdahelyiek is Győrben mozognak otthonosabban, mint például Gömörben. Nagyon oda kell figyelni, hogy a vezető posztokra az ország minden részéről bekerülhessenek, és minden egyes magyar közösség képviselve legyen. A másik a területfejlesztésnek a különbözőségei, ami miatt már sok pénztől elestek a déli régiók. Emellett az MKP eredménytelenségében a személyi ellentétek is szerepet játszottak.

Az MKP, a Most–Híd és az Összefogás augusztustól a pártegyesítésről tárgyalt, ám az utóbbi felállt az asztaltól, így most a két párt folytatja.

Örülök, hogy a két nagy erő végre összefogott. Erre vártunk. A harmadik erő részéről pedig, de ez érvényes a másik két pártra is, bizonyos önmegtartóztatásra van szükség a kisebbségi érdekek melletti rendkívüli elkötelezettség mellett.

Amit közösségi szinten az Összefogás képviselői  letettek az asztalra, elismerem. Sőt, a nemzetpolitikai államtitkárság jó néhány projektjük mögött ott állt. Tudatosítaniuk kell, hogy önállóan nincs sok esélyük, mindössze töredék szavazatuk lenne. Ilyenkor a vágyakat és a realitást nem szabad összekeverni.

A szlovák kormány felé is tenni kellene a magyar ügyek érdekében. Hiszen Matovič politikája az ígéretek ellenére a gesztus szintjén maradt.

Igor Matovič helyzete rendkívül meggyengült. Most kisebb gondja is nagyobb annál, hogy a magyarokkal foglalkozzon. Sajnos a saját ígéreteinek a rabjává vált. Persze, a magyarok felé a szándékai nem voltak rosszak. Trianon kapcsán 100 magyart látott vendégül, amit szimpatikus, jó lépésnek tartottam, ezt nem lehet tőle elvitatni.

Én a Beneš-dekrétumok kérdését túlpolitizáltnak tartom. Lássuk be, nyilván nem fogják eltörölni, mert ez nem csak a magyarokat érintené, a több mint 3 millió németnek az ügyét is megnyitná. Egy szimbolikus bocsánatkérés azonban még várat magára. Az állampolgársági törvényben pedig akkor lesz előrelépés, ha a szlovák kormányban bent lesznek a magyarok. Addig nem. És ez nem lehetetlen, a magyarság aránya még mindig bőven 8-9% feletti.

A nemzetpolitika eredményessége vitathatatlan, a magyar kormány támogatáspolitikája több mint segítség. Változik-e ezen a téren bármi?

A Kárpát-medence északnyugati régiója a legfejlettebb terület, ahol a felvidéki magyarság zöme él. Itt mindig viszonylagos jólét volt a többi térséghez képest, ahol a magyarságot nem úgy kellett megélni, mint például Erdélyben, ahol kapaszkodó is volt a közösségi élet. Felvidéken is meg kell találni azokat az újabb dolgokat, amelyek közösséggé formálnak.

A februári sikertelenséget abban is látom, hogy a politikusok egyszerűen nem végezték el a feladatot, mindenki a másikra várt. Az eredmények érdekében folyamatosan terepen kell lenni, és nem csak a kampány során. Ha Felvidék sikeres akar lenni, minden magyarnak neki kell állni dolgozni. Ne várjanak senki segítségére!

Forrás: ma7.sk

Külhon | Pannon Hírnök


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek