A kínai cégek profitálnak orosz élelmiszer-tilalomból

kínai cégek profitja az orosz export tilalomból_1

Közvetlenül szállítanak élelmiszert ezentúl Oroszországba egyes kínai cégek, amelyek hatalmasat profitálhatnak a nyugati országokra Moszkva által kivetett exporttilalomból.

A China Daily beszámol arról, hogy a Sujfenho-Pogranicsnij határon már a múlt hétvégétől egyszerűsödtek az adminisztratív szabályok, így a kínai-orosz kereskedelmi szállítmányokat a korábbinál is gyorsabban vámolják el.

Az új keretek értelmében Kínából az élelmiszerek, így zöldség és gyümölcs, Oroszországból pedig a fa elszámolásánál kevesebb a papírmunka – írja a lap.

A változásokról a lap szerint korábban állapodott meg a két ország, ugyanakkor ezek kezdete csaknem egybeesik a Moszkva által csütörtökön bejelentett exporttilalommal, amely az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia és Ausztrália gyümölcs-, zöldség-, hús- és haltermékeire vonatkozik, egyéves időtartamra.

A nyugati országok elleni tilalmat a kínai vállalatok, elsősorban a határ menti vállalkozások könnyen saját gazdagodásukra fordíthatják, és a jelek szerint élnek is a lehetőséggel.

Az északkeleti Liaoning tartományban honos Pauzsung vállalat a hét elején jelentette be, hogy a kínai-orosz határon lévő Tunging megyében felállít egy 700 ezer négyzetméteres alapterületű viszonteladói zöldség- és gyümölcspiacot, hatalmas tárolókkal, fagyasztókkal és más egységekkel, ahonnan közvetlenül orosz vásárlóknak kínálja majd termékeit. A vámoltatás itt is gyorsított ütemben működik majd – ígérte a cég.

Hasonló terveket jelentett be a Tili vállalat, amelynek kész üzeme még nincs, de a következő hónapokra felállítja, hogy közvetlenül exportálja Oroszországba mezőgazdasági termékeit.

Forrás: MTI

 


Hasonló cikkek