A King Crimson június végén Budapesten lép fel

Európai turnéja során Budapesten is fellép a King Crimson: a progresszív rock legendás együttese június 29-én a Müpában ad koncertet.

Az #Uncertain Times című turnén az alapító-gitáros #Robert Fripp mellett három dobos, Pat Mastelotto, Gavin Harrison és Jeremy Stacey, a billentyűs Bill Rieflin, a gitáros-énekes Jakko Jakszyk, a basszusgitáros Tony Levin és a szaxofonos-fuvolás Mel Collins alkotja a zenekart.

A koncerten megidézik a #King Crimson valamennyi korszakát, a dalok között hat olyan darabbal, amelyet korábban koncertjeiken nem játszottak, megtoldva mindezt a legújabb, immár három dobosra írt szerzeményeikkel

– írják a Müpa keddi közleményében.

Az európai turné június 13-án a lengyelországi Poznanban indul, és a november 16-i párizsi zárókoncertig összesen negyven alkalommal lép színpadra az együttes.

A budapesti koncertre a jegyárusítás a Müpa+ hűségprogram arany és platina szintet elért tagjai számára február 22-én 10 órakor, a nagyközönség számára február 23-án ugyancsak 10 órakor indul a Müpa ismert jegypénztáraiban, illetve a www.mupa.hu oldalon.

A jövőre fél évszázados brit együttes a progresszív rock műfajának megkerülhetetlen szereplője, olyan együtteseknek kövezte ki az utat, mint a #Yes vagy épp az #Emerson, Lake & Palmer.

Bár leginkább a rock kategóriájába sorolják őket, zenéjükben fellelhetőek a jazz, a klasszikus zene, a kísérleti zene, a pszichedelikus rock, a new wave, a heavy metal, a gamelán és még a folk bizonyos elemei is. Annak ellenére, hogy a rádiók igen ritkán játszották dalaikat, az együttes még azelőtt igazi kultklasszikussá vált, hogy debütáló lemezük, az #In the Court of the Crimson King napvilágot látott volna.

Köszönhető mindez annak az 1969 nyarán adott koncertnek, amelyen a londoni #Hyde parkban mintegy 650 ezer ember előtt a #Rolling Stones előzenekaraként léphettek fel.

Még ugyanabban az évben megjelent az első albumuk, amelyet a szakirodalom a rockzene egyik legkiemelkedőbb bemutatkozó albumának tart, a The Who gitárosa, Pete Townshend pedig egyenesen “hátborzongató remekműnek” titulált.

Első, 1974-es feloszlásukig még hat lemezt készítettek (In the Wake of Poseidon, Lizard; Islands; Larks’ Tongues in Aspic; Starless and Bible Black; Red), de a zenekar felállása közben gyakran változott. Amikor az alapító Robert Fripp 1974 végén bejelentette a feloszlást, hat évig valóban úgy tűnt, hogy örökre vége a Crimsonnak, ám Fripp belátta, hogy bizonyos zenéket kizárólag a King Crimson tagjaként képes megalkotni. A 80-as éveket leginkább az ő kísérleti hajlama határozta meg, a lemezeken megjelennek a gamelán, a folk és a drum and bass jellegzetes jegyei. Utolsó, tizenharmadik stúdióalbumuk 2003-ban jelent meg The Power of Believe címmel.

Budapesten több alkalommal, több formációban is felléptek: először 1996-ban “dupla trióként” – Fripp, Belew, Levin, Bruford, Mastelotto és Gunn -, majd 2003-ban dupla duóként – Fripp, Belew, Mastelotto és Gunn – tértek vissza.

Fotó: YouTube


Hasonló cikkek