A kisebbségek saját nyelvükön is olvashatják a törvényeket

Néhány alapvető fontosságú jogszabály már a nemzeti kisebbségek nyelvén is elérhető a Slov-Lex jogi és információs portálon az igazságügyi minisztérium és az Atos IT Solutions and Services társaság együttműködésének köszönhetően.

A legfontosabb jogszabályok magyar, roma, ukrán, ruszin és német nyelven érhetők el. A A kisebbségi törvénytár fokozatosan további jogszabályokkal fog bővülni. A rendszert úgy állították be, hogy a tartalombővítést a minisztérium már önállóan is el tudja végezni.

A tárca alkalmazottai az új jogszabályokat egy felhasználóbarát szerkesztői felületre tölthetik fel, amely tartalmazza az előnézetet is. A minisztérium egyelőre még csak teszteli a rendszert. Év végéig további fordításokkal bővülhet a törvénytár, amely már most is több mint 30 törvényt tartalmaz. A fordításokon 16 jogász és nyelvész szakember dolgozott. Az államnyelvi megfelelőjükkel ellentétben a fordítások nem bírnak joghatással, csupán tájékoztató jellegűek.

A kisebbségek nyelvére fordított jogszabályok közzétételével Szlovákia a vállalt nemzetközi kötelezettségeit teljesíti. A minisztérium szerint ez a lépés elősegíti a hivatalos érintkezés során használt, kisebbségi nyelvű terminológia egységesítését is.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek