A Kiskunságban már fészkeléshez készülnek a túzokok

Megkezdődött a tojásrakás időszaka a túzokoknál a Felső-Kiskunságban Kunszentmiklós, Kunpeszér, Bugyi és Apaj térségében, ahol a madarak viszonylag könnyen megfigyelhetők.

Mivel megkezdődött a tojásrakás, a túzok költőhelyein mostantól fokozott óvatossággal kell lenni. A fészkelőhelyül szolgáló gyepeken, szántókon történő közlekedés a fészkelés sikerességét veszélyezteti – tolmácsolta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának figyelmeztetését a KEOL.

Mint a cikkükben olvasható, az idei tavasz aszállyal indult, az eső későn érkezett meg, ez a túzokokra is kedvezőtlenül hat. Igazán jó költőhely várhatóan kevesebb lesz, mivel a csapadékhiány miatt alacsony a növényzet, száraz a talaj. A költésre alkalmas területeken csoportos fészkelésre lehet számítani. A Kiskunságban mintegy 600-650 példány túzok él, számuk a túzokvédelmi programoknak köszönhetően növekedésnek indult, bár még sok feladat áll a természetvédelmi szakemberek előtt.

A túzok védelme érdekében a LIFE Nature pályázat keretében, illetve ahhoz kapcsolódóan mintegy 60 km középfeszültségű vezeték került földkábelbe a Felső-Kiskunságban, jelentősen növelve ezzel a túzokok életterét és megszüntetve a felnőtt madarak első számú veszélyeztető tényezőjét; a légvezetékekkel történő ütközést. A beavatkozás sikerességét jelzi, hogy az idei évben a korábbi légvezetékek környezetében, olyan területeken, ahol korábban egyáltalán nem, vagy csak kisebb létszámú csapatok voltak, már többször figyeltek meg a park szakemberei nagyobb, akár 80 példányt számláló csapatokat dürgési időben.

Juhász Márta

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek