A koalícióban is betelt a pohár Gyimesi miatt

Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár arra célzott, Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő akár államellenes fizetett külföldi ügynök is lehet, az SaS a koalíciós tanács előtt tesz panaszt Gyimesi ellen. Az államtitkár kijelentését Gyimesi visszautasítja, szerinte Klus hungarofób.

Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő ugyanis sikerként könyvelte el, hogy a magyarországi tárgyaláson nem volt képviselve a szlovák diplomácia. Az SaS hétfőn délután szégyenletesnek nevezte Gyimesi kijelentéseit, és a koalíciós tanács elé viszi azt. „Egy olyan képviselő oktatja ki és sérti meg a szlovák diplomatákat, akinek semmilyen diplomáciai tapasztalata nincs. Ez minden határon túlmegy, főleg egy olyan ember szájából, akinek először azt kellene megmagyaráznia, mi a helyzet az állampolgárságával” – mondta Richard Sulík, az SaS elnöke.

Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint ha valaki azért fizetné őt, hogy valódi diverzáns tevékenységet folytasson a saját országa ellen, akkor ez pont így nézne ki.

Gyimesi az SaS vezetőjének nyilatkozatára reagálva elmondta: „Remélem, hogy a koalíciós tanácsnak ezen az ülésén ott lesz Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter és Martin Klus államtitkár úr is, hogy szemtől szembe meg tudjuk beszélni az ügyet” – mondta a képviselő. Gyimesi még korábban határolódott el Klusnak attól a kijelentésétől, melyben párhuzamot vont közte és a külföldi ügynökök között. „Ezekkel az állításokkal Klus úr megerősítette hungarofóbiáját, mivel már korábban a szlovákiai magyar közösséget biztonsági kockázatnak nevezte” – utalt a képviselő az államtitkárnak arra a kijelentésére, amikor a szlovákiai állampolgársági törvény körüli helyzetet Klus a kelet-ukrajnai, a dél-oszétiai és az abháziai szituációhoz hasonlította. Korčok élesen visszautasította Gyimesi bírálatát, mi szerint ő maga, vagy az államtitkára, Klus hungarofób lenne.

Az immár a pénzügyminisztérium élén álló Matovič budapesti útját közös nyilatkozatban ítélték el egykori szlovák diplomaták. Szerintük az egykori miniszterelnök megalázta a szlovák diplomáciát, megszegte a nemzetközi kapcsolatok szabályait, figyelmen kívül hagyta a kompetenciákat meghatározó törvényt és ártott az ország jó hírnevének is.

Kövessen minket: Facebook

Külhon | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek