A kockázatos országokból hazarepülő utasoknak csütörtöktől regisztrálniuk kell Szlovákiában

Azoknak, akik az elmúlt 14 napban kockázatosnak minősített országba utaztak, és repülővel érkeznek vissza Szlovákiába, regisztrálniuk kell a korona.gov.sk weboldalon.

Az intézkedés szeptember 10-én, reggel 7:00 órától lép érvénybe. A regisztráció továbbra is kötelező azok számára, akik autóval érkeznek Szlovákiába Ukrajnából. A regisztrációról szóló igazolást a rendőröknek kell felmutatni.

Minden utasnak, aki repülővel érkezik Szlovákiába, az érkezése után – bármelyik országból is jött –, egy a közegészség védelmét szolgáló űrlapot kell kitöltenie, amely lehetővé teszi az utas előkeresését. Az űrlap elektronikusan megtalálható a Közlekedési és Építésügyi Minisztérium weboldalán – angol nyelven is.

A zöld minősítésű országok között jelenleg 26 ország szerepel: Ausztrália, Ausztria, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Görögország, Írország, Izland, Japán, Kína, Lengyelország, Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Magyarország, Monakó, Németország, Norvégia, Olaszország, Svájc, Szlovénia és Új-Zéland. „Minden más ország, amely nincs ezen a listán, kockázatosnak számít” – emlékeztetett a belügyi tárca.

A regisztrációs kötelezettség figyelmen kívül hagyásáért az adott regionális közegészségügyi hivatal akár 1659 eurós bírságot is kiszabhat. Helyszíni bírságolási eljárás formájában a rendőrség 1000 euróig terjedő pénzbüntetést adhat az intézkedés megsértéséért.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek