A kocsmákban is csak ukránul lehet majd rendelni

Egyre agresszívabbá válik az ukrán nyelv „védelme”. Az orosz iskolákban gyakorlatilag megszűnt az anyanyelvű oktatás, egy hónap múlva pedig az élet több területéről „tiltják ki” az idegen nyelveket Ukrajnában.

2021. január 16-án életbe lép Az ukrán, mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvény 30. cikke – emlékeztetett az államnyelvet védő biztos. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelemben és a szolgáltató szférában teljesen át kell térni az ukrán nyelv használatára – magyarázta Tarasz Kreminy.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ukrán fogyasztó végre jogot kap arra, hogy az államnyelven részesüljön a szolgáltatásokban a szupermarketekben vagy internetboltokban, a kávézókban vagy az éttermekben, a bankokban vagy a patikákban, a benzinkutakon vagy a vasútállomáson… Kevés kivétel akad. Csak a kliens kérésére, az ő személyes kiszolgálása történhet más nyelven, mely mindkét fél számára megfelelő” – tette hozzá az államnyelvet védő ombudsman, majd rámutatott: ugyanez vonatkozik a szakkörökben, sportszekciókban, az egészségügyben, a szociális szférában stb. nyújtott szolgáltatások esetében is.

Természetesen minden információs anyag, tájékoztató, használati útmutató, étlap ukrán nyelvű kell, hogy legyen.

Az unian.net emlékeztet: a 2019 áprilisában elfogadott jogszabály kimondja, minden ukrán állampolgár köteles ismerni az államnyelvet.rr


Hasonló cikkek