A kolozsváriak és A velencei kalmár vendégszerepelnek a Vígben

Két előadást hoz májusban Budapestre a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A velencei kalmárt Tompa Gábor rendezésében 6-án a Vígszínházban, a Homemade című előadást pedig 7-én a Víg Házi Színpadán láthatjuk.

Az előadás egy modern technológiájú, hideg világban játszódik, ahol kontrasztként óriási szenvedélyek vannak. Szenvedélyek, melyek elsősorban a nárcizmus, önzés és egoizmus felé mutatnak. Ugyanakkor a szereplők különböző értelemben foglyai is valaminek.

„Mindenki az érdekei szerint cselekszik, egy bonyolult érdekhálózat és szövetség működtet mindent. Természetesen minden szereplőben vannak erős, tiszta érzelmek, van szex, szerelem, erotika. De a szereplők nem eszerint választanak. Csak pillanatnyilag gondolják úgy, hogy ez fontosabb. Az önzés és önös érdekek szólnak bele mindenbe. Ebből rettenetesen kegyetlen színházat lehet létrehozni. Amiben persze vannak vígjátéki elemek, komikus szituációk, de alapjáraton egy kegyetlen és mohó hajsza az öröklétért, túlélésért vagy a boldogságért” – mondja Tompa Gábor, a darab rendezője.

A Homemade előadást alapos kutatás előzte meg, melynek során a 2016-ban több mint 70 mélyinterjú készült Erdélyben élő, 12 és 19 év közti fiatalokkal, illetve felnőttekkel a szülő–gyermek kapcsolatról. Az ennek során megismert, családokon belüli viszonyokat kortárs művészi eszközökkel dolgozták fel az előadásban.

A teljes cikk ITT olvasható.


Hasonló cikkek