A költészet napja – Közös versvideót készítettek a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház művészei

Közös versvideót készítettek a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház művészei a költészet napja alkalmából.

    József Attila születésének 117. évfordulóján közösen adják elő a költő Születésnapomra című versét. A művészeket Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Bakos-Kiss Gábor alelnök, a Győri Nemzeti Színház igazgatója kérte fel a közös versmondásra – olvasható a Magyar Versmondók Egyesülete MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

    Mint írják, a videómontázsban színészek, előadóművészek és rendezők mondanak el egy-egy versszakot Turczi István költő felvezetésével, így áll össze a Születésnapomra című vers Udvaros Dorottyával, Söptei Andreával, Szűcs Nellivel, Huzella Péterrel, Takács Bencével és a hozzájuk csatlakozó művészekkel.

    A közleményben kiemelik, hogy József Attila a magyar költészet egyik legnagyobb alakja, aki a legmélyebb emberi érzéseket, a társadalom rezdüléseit és az ember legalapvetőbb vágyait mesteri módon tudta megfogalmazni. A most megszólaló művészek a vers összefogó erejét szeretnék szimbolizálni.

   Ennek az erőnek az egyik legfőbb reprezentánsa József Attila, aki műveivel minden társadalmi csoport, minden generáció, minden kor emberéhez szólni tud, beteljesítve jóslatát: “Én egész népemet fogom/ nem középiskolás fokon/ taní-/ tani!” – idézik a Születésnapomra című vers záró sorait.

    A versvideó a Magyar Versmondók Egyesülete YouTube-csatornáján érhető el. A költészet napját Magyarországon 1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésének napján ünneplik.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek