A komáromi Štefan Hamran lett a terroelhárító elitegységek nemzetközi szervezetének elnöke

A napokban, Helsinkiben Judr. Štefan Hamran alezredes a Különleges Rendeltetésű Egység, közismert nevén Lynx Commando parancsnokát egyhangúlag megválasztották a terrorelhárító elitegységek nemzetközi szervezete, az Atlas élére, mely a múlt évben a Komáromban megtartott Atlas Common Challenge 2.0 nemzetközi terrorelhárítási gyakorlaton is bizonyított.

Hamrant a belga, a német, a holland és az osztrák elitegység parancsnoka után, négy évre választották meg a nemzetközi szervezet igazgatói tisztségére.

Az egység, melyet emberrablók és szervezett bűnözők ellen is bevethetnek, mint a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával gyanúsított személyek őrizetbe vételekor is, már a kezdetektől együttműködik a 2001. szeptember 11-i amerikai, majd a londoni és a madridi terrortámadások után létrejött nemzetközi terrorelhárítási szervezettel, mely az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) partnere.

„Az elmúlt évek során egységünk tagjai már többször eredményesen bizonyították, hogy méltó helyük van az Atlas szövetségben. A jövőben egy újabb kihívás vár ránk, egy esetleges nemzetközi Europol akció során azonnal bevethető, minden eshetőségre felkészített csapatot kell kiállítanunk. A kiadásokat, és a rendőrség más kötelékeinek támogatását remélhetőleg az Atlas költségtámogatásából tudjuk majd fedezni. “– nyilatkozta az újonnan megválasztott igazgató Štefan Hamran.

Majd elmondta, hogy az Atlas nemzetközi szervezet, melyhez az EU-s tagországokon kívül Svájc, Norvégia és Izland terrorelhárítási elitegységei is csatlakoztak, a közeljövőben három új irodát szeretne kiépíteni. Németország, Olaszország mellett Szlovákia kapott lehetőséget erre.

Štefan Hamran Komáromot terjesztette fel a lehetséges szlovákiai központ helyszíneként, tekintettel a remek földrajzi elhelyezkedésére és a kiváló éghajlati viszonyaira.

Forrás: noviny.sk, komáromonline.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek