A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Kecskeméten

Korlátozások között rendezték meg a megemlékezést.

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek csütörtök délután Kecskeméten. A pandémia miatt csak a gyertyagyújtást tudták megtartani a Lestár téri kopjafánál, a hagyományos emlékező beszédekre nem kerülhetett sor.

A pandémiára való tekintettel csendes főhajtással és gyertyagyújtással adóztak csütörtök délután a kommunizmus áldozatainak emléke előtt Kecskeméten, a régi ÁVH épület előtt, a Lestár téri kopjafánál. Országgyűlési és önkormányzati képviselők, politikusok és magánemberek is megjelentek a megemlékezésen, hogy leróják tiszteletüket a pártállami rezsim tébolyában elhunyt, meghurcolt, kitaszított, testileg-lelkileg megnyomorított embertársaink előtt.

Világszerte 100 millióra tehető a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak száma, Közép-Kelet-Európában pedig 1 millióra. Ebben nincsenek benne azok, akik bár túlélték a borzalmakat, életüket tönkretette a kommunista terror. 2000-ben, rendelte el az Országgyűlés, hogy február 25-e az áldozatok emléknapja legyen. 1947-ben ugyanis ezen a napon hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, semmibe véve nemzeti szuverenitásunkat.

Városunkban a ma érseki helynökségként működő egykori ÁVH épület 200 méter hosszú pincerendszerében kínozták a paraszti társadalom kuláknak bélyegzett tagjait. Szeberényi Gyula Tamás elmondta, ismer olyan személyt, akinek az édesapját lezárt koporsóban adták ki innen, miután halálra verték.

A gyertyagyújtás előtt Mák Kornél, a KDNP megyei szervezetének elnöke azt mondta ez az évforduló arra figyelmeztet bennünket, hogy ami történt, soha többé ne fordulhasson elő”.

Révhegyi Andrea

Forrás: hiros.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek