A könyvtáros, aki minden évben könyvekből készíti a karácsonyfát

Mára a rohanó világban, az internet és az elektronika szinte kiszorítja a könyveket a mindennapokból. A problémát az iskolákban próbálják orvosolni számtalan kötelező olvasmánnyal, amelyek nem feltétlenül igazodnak a tanulók érdeklődési köreihez.

A könyvtár más – a könyvtárban kivétel nélkül mindenki megtalálhatja azt a területet, amelyet érdeklődéssel fogadna magába, de mivel kevesen látogatják, maguk a diákok fosztják meg magukat az élménytől. Egy középiskolai könyvtáros minden évben különleges módon igyekszik felhívni a könyvek szeretetére a diákok figyelmét.

A lelkes könyvtáros karácsonyt megelőzően minden évben saját maga készíti el a könyvtár egyedi karácsonyfáját – könyvekből. A hagyományhoz híven természetesen díszeket is tesz rá. Az elmaradhatatlan csúcsdíszt egy lapos könyvre nehéz lenne ráilleszteni, de a tanárnő ezt is megoldotta – a megszokott csillagformát gyertyával helyettesíti.

Szerkesztőségünk felkereste a kreatív és minden bizonnyal a könyvek iránt teljesen elhivatott könyvtárost, Langenbacher Máriát, aki segítőkészen felelt érdeklődő kérdéseinkre.

karácsonyfa könyvekből

Mit gondol a diákok olvasási szokásairól?

Valóban sokat változtak az olvasási szokások, azóta is, mióta magam iskolai könyvtárban tevékenykedem. Az elmúlt 14 évben például radikálisan csökkent azoknak a diákoknak a száma, akik papír alapú információ segítségére támaszkodnak tanulmányaik kiegészítése, kérdéseik, feladataik megválaszolása céljából.

Ritkán olvassák a szakfolyóiratokat, sokkal ritkábban emelnek le a polcról egy-egy lexikont, kézikönyvet, mint csak néhány éve akár. Az azonban nem igaz, hogy ma már senki nem olvas, és magam nem is hiszem, hogy valaha is végleg lemondanának az emberek a könyvek tapintható közelségéről, a frissen nyomtatott könyvek illatáról.

A középiskolások is így vannak ezzel. Kevesebbet és kevesebben olvasnak, van, aki csak a kötelező irodalmat, és van, aki még azt sem, de a könyvek szeretete, a könyvtár iránti tiszteletteljes figyelem mára sem halt ki egészen.

Hányan látogatják a könyvtárat a tanmenettől elvonatkoztatva, csupán saját szórakoztatás céljából?

Könyvtárunkat 850 regisztrált, aktív látogató használja, nehéz volna megmondani, hogy ilyen nagy számú olvasó diák közül ki az, aki soha nem kölcsönzött még tankönyvet, talán nincs is ilyen diákunk. Napközben azonban a sok kölcsönzés mellett sokan rendszeresen a könyvtárban töltik szabadidejüket, az esetleges lyukas órákat, tanulnak, beszélgetnek, lapozgatják a könyvtári könyveket is.

Vannak diákjaink, akik már sikeres érettségit tettek valamilyen nyelvből, így az adott tanórákat természetesen már nem kell látogatniuk, helyette a könyvtárban töltik el az így szabaddá vált időt. Olvasnak néha szépirodalmat, ajánlott irodalmat, szórakoztató és ifjúsági irodalmat is, a tudományos fantasztikus irodalmat is még mindig kedvelik a diákok. Én is igyekszem a könyvtár állományát az aktuális olvasási trendekhez és a néha a gyerekek személyes kívánságaihoz is igazítani.

Mikor készített először könyvekből karácsonyfát?

Talán négy vagy öt évvel ezelőtt láttam az interneten hasonló karácsonyi dekorációt, azt hiszem először egy külföldi könyvesbolt készített könyvekből karácsonyfa-formát. Én is megpróbáltam, és rögtön az első könyvkarácsonyfám nagyon jól sikerült. Látva a gyerekek lelkesedését – sokan csak bejönnek és lefényképezik, hogy otthon is megmutathassák – azóta minden évben készítek ilyet.

Természetesen minden alkalommal egy kicsit más a külseje, vagy a könyvek színét változtatom, vagy a fa formáját, a díszeket, s a fára tett szaloncukrok sokszor már karácsony előtt elfogynak. Bár a könyvkarácsonyfa szerepét tekintve inkább dekoráció, ezért mostanában egyre többen, egyre több könyvtárban látni ilyet, mégis színes felhívás is, hogy karácsonykor se feledkezzünk meg az olvasásról.


Hasonló cikkek