A koronavírus Angliában terjedő változatát azonosították Nyitrán

Már Nyitrán is kimutatták az új típusú koronavírus Angliában terjedő, sokkal fertőzőbb változatát.

Ezt pénteken jelentette be Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter. Krajčí szerint súlyos a járványhelyzet.

Pavol Čekan tudós, a Multiplex DX cég munkatársa bejelentette, olyan PCR-tesztet fejlesztettek ki, amellyel azonosítani lehet az új törzset. A teszt ellenőrzését a Szlovák Tudományos Akadémia (SAS) Orvosbiológiai Központja végzi. „Az első változat közel 90 százalékban megbízható” – mondta Čekan. Továbbra is dolgoznak a teszten, az újabb, továbbfejlesztett változat hétfőtől (január 11.) hozzáférhető lesz. Az ország más laboratóriumaiba is szállítanának belőle.

Boris Klempa virológus, a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központjának munkatársa közölte, pénteken próbálták ki a tesztet. A Nagy-Britanniában azonosított vírustörzs jelenléte csak a szekvenálás után igazolható. Hozzátette, már november óta figyelik a helyzetet, de a Pozsonyban és a Nyitrán levett mintákban korábban nem mutatták ki az új variánst.

Krajčí közölte, a vírus új változatának megjelenése miatt tovább romlik a járványhelyzet Szlovákiában, a reprodukciós ráta 0,4-re emelkedhet. A vírus új fajtájának megjelenése az oka a Nyitrán kialakult helyzetnek is.

Forrás: ujszo.com

V4 Panoráma | Pannon Hírnök


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek