Így hatott a koronavírus a szlovákiai kis- és középvállalkozásokra

Immár egy éve annak, hogy a koronavírus megjelent Európában és így Szlovákiában is. A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Alapítvány ez idő alatt második alkalommal végzett felmérést a szlovákiai kis-és középvállalkozások körében a koronavírus járvány hatásairól.

Hozzávetőlegesen két héttel a korlátozások tavalyi megkezdését követően megérkezett a kormány első gazdasági mentőcsomagja a vállalkozások és az alkalmazotti viszony stabilizálására. A nyári időszakban, ahogy a helyzet javulni és stabilizálódni látszott, enyhültek a korlátozások is. 2020. szeptemberétől azonban kezdetét vette a járvány második hulláma, azóta pedig fokozatosan szigorodtak a korlátozások.

Számos vállalkozás került a járvány első hullámához képest még nehezebb helyzetbe. Sokan több hónapja nem tudják kinyitni üzletüket, vállalkozásukat, forgalmuk pedig sok esetben a nullához közelít. Ennek megoldására a kormány ősszel átalakította és újraindította a Gazdasági Elsősegély (Prvá Pomoc) nevezetű programját.

A felmérés elsődleges célja, hogy átfogó képként visszacsatolást adjon a vállalkozások aktuális helyzetéről. A kutatás célja továbbá, hogy megvizsgálja és kiértékelje a kormány által elindított Gazdasági Elsősegély (Prvá Pomoc) célszerűségét és hatékonyságát.

A végleges kérdőív 30 kérdésből áll, amelyet összesen 869 egyéni, kis- és középvállalat képviselője töltött ki.

 • A kitöltők legnagyobb része, 45,3%-a mikrovállalkozás, 39,4% egyéni vállalkozás, 14,4% kisvállalkozásnak minősül, valamint kevesebb mint 1%-uk számít középvállalkozásnak.
 • A válaszadók 66,6%-a Nyugat-Szlovákiában tevékenykedik, 38,7% Közép-Szlovákiában, 13,9% pedig Kelet-Szlovákiában.
 • 49,4%-uk a Szolgáltatás és kereskedelem szektorban működtet vállalkozást, 30% a mező-, vad- és erdőgazdaságban, végül pedig 20,6% a feldolgozó-, építő- és egyéb ipar területén tevékenykedik.
 • A kisvállalkozásokra volt a legnegatívabb hatású a járvány első és második hulláma.
 • A vállalkozások közül többen csőd közeli helyzetbe kerültek, sokan kénytelenek voltak megválni munkavállalóiktól, külső segítségre szorulnak.
 • A legtöbb vállalkozás pozitívan nyilatkozik és a korlátozások utáni időszakot tervezik.
 • A talpra állás legalább 6 hónapot vesz majd igénybe.
 • A vállalkozások több mint a fele nem tudja igénybe venni a kormány által létrehozott segélycsomagot (Prvá Pomoc). A segélycsomag olyan sok kritériumot támaszt a pályázó vállalkozó elé, amelyeket a legtöbb vállalkozó nem képes maradéktalanul teljesíteni, így nem jogosult a támogatásra. A támogatás kommunikációja sem elég részletes a vállalkozók számára, hiszen többen azért nem pályázták meg a támogatást, mivel azt hitték, hogy nem jogosultak rá, miközben mégis.
 • A legnehezebb helyzetben a mezőgazdászok vannak, hiszen az ő soraikból nem tudnak a legtöbben élni a lehetőséggel.
 • A kitöltők csupán 1/3-a él a kormány által kínált lehetőséggel. A támogatás mértéke viszont nem elégséges, csupán a járulékok egy részére elég.
 • A vállalkozások szeretnék, ha a járvány előtti havi forgalmuk alapján szabná meg a kormány a támogatásuk mértékét. Továbbá sokat segítene számukra, ha minden munkáltatói formára kaphatnának támogatást.
 • A vállalkozók nagy részének szüksége van valamilyen formájú anyagi támogatásra.

A felmérés eredményeinek teljeskörű bemutatása a www. vallalkozzokosan.sk weboldalon érhető el.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek