A koronavírus letarolja a gazdaságot: visszaesik a GDP és a foglalkoztatás

A szlovák pénzügyminiszter szerint jövőre már ismét pozitívba fordulnak a számok.

A koronavírus szlovákiai gazdasági hatásairól tartott sajtótájékoztatót Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter. Heger hangsúlyozta, hogy a kormány intézkedéseinek elsődleges célja az “életszínvonal megőrzése és a gazdaság újrastartolása”.

Bejelentette, hogy az állandó válságstáb mintájára létrehoznak egy gazdasági válságstábot is, ahol a pénzügy- és gazdasági miniszter mellett helyet kapnak neves szakemberek is. Az ő feladatuk az ország gazdaságának kitörési pontjainak megtalálása lesz. “A jelenlegi válságot a világjárvány idézte elő, ami hatással lesz Szlovákia gazdaságára is, mert szélsőségesen ki van szolgáltatva a nagy gazdaságok állapotának.”

A Heger által idézett előrejelzések szerint 2020-ban 7,2 százalékos recesszió várható (az IMF elemzése 6,2 százalékkal számol). Ugyanakkor úgy vélik, hogy ha idén lezárul a világjárvány, vagy legalábbis kontrollálható szintre süllyed, akkor   2021-ben fordulhat a helyzet és 6,8 százalékos növekedés is bekövetkezhet.   De mivel nem tudni, meddig fog tartani a pandémia, a jelenlegi helyzet átcsúszhat a következő évbe.

Nagyjából 88 ezer álláshely szűnik meg, elsősorban az idegenforgalmi szektorban és a kiskereskedelemben, de lesznek áldozatok az iparban is. A kurzarbeit várhatóan 19 ezer munkahelyet ment majd meg. Bár a második félévben javulás várható, a foglalkoztatás idén nem tér vissza a válság előtti szinthez, és 8,8 százalékosra emelkedik majd a munkanélküliségi ráta.

Heger elmondása szerint a kormány jelentősen javítani szándékozik majd a vállalkozói környezet helyzetén, elsősorban a foglalkoztatás növelése céljából.

Forrás: KÖRKÉP.SK

Nyitókép: aktuality.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek