A kötelező óvodalátogatásról szóló törvényt is aláírta Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová köztársasági elnök aláírta az ötéves gyerekek iskola előtti kötelező óvodalátogatásáról szóló törvényt. A rendelkezés 2021. január 1-jén lép életbe.

A törvény a gyerekekkel otthon foglalkozók végzettségét is szabályozza. Az eredetileg javasolt felsőfokú pedagógiai végzettség helyett középiskolai érettségit szab meg.

A törvénymódosítás kitér az osztálylétszámokra is. Az oktatási tárca a nemzeti tesztelések eredményeinek javulását várja a rendelkezéstől. A módosítás kivételeket engedélyez azoknak a szülőknek, akik otthon akarják felkészíteni a gyereküket az iskolára.

Martina Lubyová oktatásügyi miniszter szerint ez az egyik legfontosabb lépés a jobb eredmények és a marginalizálódott roma közösségekben élő gyerekek felzárkóztatása felé. A törvény egyebek mellett megtilt mindenféle politikai tevékenységet az iskolákban, és kötelezővé teszi a pedagógusok számára a feddhetetlenségi bizonyítvány bemutatását.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) arra kérte az elnök asszonyt, hogy ne írja alá a törvényt. A társulás szerint a kötelező óvodalátogatásról szóló törvény nincs összhangban az alkotmánnyal és technikai gondokat okoz. „Meggyőződésünk, hogy a törvény Alkotmánysértő, emellett sérti az önkormányzatiság elvét is, melynek betartására Szlovákia kötelezte magát az európai charta ratifikálásával.” – nyilatkozta Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője.

„Az Alkotmány és az európai önkormányzati charta szerint sem ruházhat át az állam jogköröket az önkormányzatokra úgy, hogy ne teremtené meg hozzá az anyagi fedezetet is. Ez most nem így történt. Például a törvény magyarázatában az áll, hogy bevezetésének anyagi hatása az önkormányzatok költségvetésére 0 euró lesz.” – magyarázta Kaliňák.

Forrás: tasr, ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek