A Közbeszerzési Hivatal vizsgálta az F-16-osok vásárlását

A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) befejezte az F-16-os vadászgépek vásárlására vonatkozó ellenőrzést, ennek eredményeit továbbítják a Számvevőszékhez (ÁSZ), és megvárják annak következtetéseit. Miroslav Hlivák, a Közbeszerzési Hivatal elnöke szerint a Hivatal nem találta meg a közbeszerzési törvény olyan megsértését, amely hatással lehetett volna a közbeszerzés eredményére.

Hlivák hozzátette, hogy a minisztérium korábbi vezetése rendkívül átláthatatlanul járt el a Hivatal előtt, zavaros információkat szolgáltatva a Közbeszerzési Hivatalnak.

“A Védelmi Minisztérium a kezdetektől azt állította, hogy az eset kivételt képez, tehát nem vonatkozik erre a közbeszerzési törvény. Azt is deklarálták, hogy a vásárlásra titoktartás vonatkozik, így a Közbeszerzési Hivatal nem jogosult a beszerzés ellenőrzésére.” – magyarázta. Az Európai Bizottság azonban kijelentette, hogy a hivatal rendelkezik hatáskörrel és kötelessége az ügyben eljárni.

A Védelmi Minisztérium az ellenőrzés megkezdése után sem működött együtt a hivatallal. Mivel a minisztérium nem nyújtotta be a szükséges dokumentációt, az Közbeszerzési Hivatal összesen 5 bírságot szabott ki a minisztériumra. Hlivák kijelentette, hogy miután az új vezetés hivatalba lépett, a minisztérium elkezdett együttműködni a hivatallal.

A 14 amerikai gyártmányú F-16 C/D Block 70 vadászgép számára a szerződést 2018 végén kötötték meg. Az első 4 vadászgépnek 2022-ben kell megérkeznie Szlovákiába. A fennmaradó tízet 2023 végéig szállítják. A szerződés tartalmazza a légi fegyverzetet, a logisztikai támogatást és a légi és földi személyzet kiképzését. A Védelmi Minisztérium jelenleg az amerikai féllel tárgyal a részletfizetések elosztásáról.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek