A Kuciak-gyilkosság gyanúsítottja befolyásos személyekkel kommunikált

Alena Zsuzsová, akit Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának a megrendelésével gyanúsítanak, az elmúlt években több befolyásos személlyel is kapcsolatban állt. René Vanek főügyészhelyettes, Martin Glváč parlamenti alelnök és a Smer-SD elnökségének a tagja, Boris Kollár parlamenti képviselő és a Sme rodina vezetője, Andrej Danko parlamentelnök, illetve Juraj Droba, Pozsony megye elnöke is érintett.

Alena Zs. archiválta az említett személyekkel folytatott kommunikációját, és nincs kizárva, hogy ezeket zsarolásra is fel akarta használni. Vanek főügyészhelyettes megerősítette: 2013-ban egy ismeretlen nő szólította meg a „Messenger”-en keresztül. „Ali Ajuška volt a beceneve, nem tudtam, mi a valódi vezetékneve, ahogy azt sem, hogy kivel van még kapcsolatban. Személyesen sosem találkoztunk.” – állítja Vanek. A napilap szerint utoljára három nappal Alena Zs. letartóztatása előtt kommunikáltak, azaz 2018. szeptember 28-án. Čižnár ezt követően magyarázatot kért Vanektől, ugyanakkor kijelentette: Vaneknek nem volt  és most sincs köze a Kuciak és Kušnírová meggyilkolása ügyében folyatott nyomozáshoz. Čižnár vlgül leváltotta a Zsuzsovával érintkező főügyészhelyettest. „A főügyész összeegyeztethetetlennek tartja ezt a dolgot a főügyészhelyettesi funkcióval, amely az ügyészségen belül az egyik legmagasabb beosztásnak számít.” – folytatta a főügyészség szóvivője.„Sajnálom. Nagy hibát követtem el, és megfizettem érte. Hiba volt ismeretlen személlyel kommunikálni.” – közölte Vanek sajnálatát fejezte ki az iránt is, hogy egy ilyen hiba eltörli a sokéves tisztességes munkájának az eredményeit.

A vádlott, Alena Zs. állítólag Martin Glváčcsal is kapcsolatban volt. Üzenetek mellett képeket is küldtek egymásnak. Alena Zs. állítólag a vizsgálat előtt is beszélt a vele folytatott kommunikációról. Glváč azonban ezt tagadja. Alena Zs. Boris Kollárral, a Sme rodina vezetőjével is kapcsolatban állt körülbelül 10 évvel ezelőtt. A napilap szerint Kollár pénzt adott a nőnek. Alena Zs. Juraj Drobát és Andrej Dankót is az ismerősei közé sorolta.

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője felszólította Andrej Danko (SNS) házelnököt, hogy szabja feltételül, hogy a következő üléstől kezdve Glváč már nem töltheti be az alelnöki tisztséget. „Ez az ember nyilvánosan kinevette azokat, akik kijártak a terekre. Tudta, hogy a nő, akivel a Facebookon élvezkedett, egy gyilkosság megrendelője, ennek ellenére visszataszító és cinikus módon nyilvánult meg. Ennek az embernek nincsen lelkiismerete. Nincs keresnivalója a parlament alelnöki székében.” – fogalmazott Matovič.

Forrás: tasr, bumm.sk, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek