A kutya tudja, mikor hazudik a gazdi

Fotó: shutterstock
Fotó: shutterstock

A kutyák talán nem mindig látszanak túl okosnak, például, amikor a saját farkukat kergetik, de valójában többet tudnak, mint a gazdi gondolná. Például, szociálisan igen érzékenyek, és képesek arra, hogy felismerjék az emberi érzelmeket. Egyes kutatások tanúsága szerint az ebek különbséget tudnak tenni a boldog és a mérges arcok között, illetve néha a féltékenység jeleit is mutatják.

A kutyák nem engedelmeskednek a hazug gazdinak

Ám a közelmúltban azt is megállapították, hogy a kutya érzi, mikor hazudik a gazdi; ha pedig bebizonyosodik róla, hogy nem szavahihető, az eb nem követi többé az utasításait. Azt már jó ideje tudjuk, hogy a kutya érti, mit jelent, ha a gazdi rámutat valamire: legyen szó akár egy labdáról, akár élelemről, a kutya a jelzett irányba szalad, és feltérképezi a terepet. Viszont egy a közelmúltban elvégzett kísérlet megmutatta, hogy a kutyák nagyon hamar kiszűrik, ha a gazdi gesztusai félrevezetőek.

34 kutya vett részt a kísérletben

Egy a Kiotói Egyetem professzora, Akiko Takaoka által vezetett vizsgálatban 34 kutya vett részt. A kísérlet 3 szakaszból állt. Az elsőben egy munkatárs egy tárolóedényre mutatott, amelybe ételt helyeztek. A második körben a tároló üres volt, a harmadik körben pedig ugyanazon kolléga ismét egy ételt tartalmazó tárolóra mutatott. Az eredmények szerint a harmadik körben a kutya nem reagált a kísérletet végrehajtó „gazdi” vezényszavára, hiszen a korábbiakban kiderült, hogy az nem megbízható. Amikor az első kört megismételték egy másik munkatárssal, a kutya ismét a kijelölt irányba szaladt; azaz az ebek csupán az adott emberben, nem pedig az „emberiségben” veszítették el a hitüket.

A kísérletet farkasokkal is elvégzik majd

A kutyák a kutatók elmondása szerint szeretik a rendszert, az állandóságot; ha valami nem úgy zajlik, ahogy szokott, és úgy érzik, gazdájukban sem bízhatnak, idegessé és agresszívvé válhatnak. A kísérlet következő lépéseként mindezt rokon fajok, például farkasok esetében is meg szeretnék vizsgálni.

One thought on “A kutya tudja, mikor hazudik a gazdi

Vélemény, hozzászólás?