A legérdekesebb statisztikák az olimpiai futballtornáról

Az labdarúgás a világ legnépszerűbb sportja, azonban az olimpián nem kifejezetten számít a legnívósabb és a legjobban várt események közé. Ettől függetlenül sok érdekes tény és adat van, amit érdemes áttekinteni a torna kezdete előtt.

A legelső játékokon 1896-ban még nem szerepelt a sportág az olimpián, 4 évvel később viszont már bekerült a menetrendbe, úgyhogy az első olimpia döntőt 1900-ban rendezték Párizsban és Nagy-Britannia nyert.

A magyar válogatott nagy sikereket ért el az olimpiák történetében, és a britekkel holtversenyben a magyar csapatnak van a legtöbb aranyérme. A britek 1900-ban, 1908-ban és 1912-ben tudták megnyerni a tornát, a magyarok 1952-ben, 1964-ben és 1968-ban tudtak diadalmaskodni. Emellett a magyar válogatottnak még van egy olimpiai ezüst és bronzérme is.

A Bet22 magyar adatai alapján az olimpiák történetében a legtöbb gólt a dán Sophus Nielsen és Dunai Antal szerezte 13 találattal. Ráadásul a két éllovas mögött egy újabb magyar labdarúgó következik a listán, Bene Ferenc 12-szer talált az ellenfelek hálójába.

A női tornát 1996 óta rendezik meg, a 6 alkalomból 4-szer is az Egyesült Államok labdarúgócsapata tudta megszerezni az első helyet. Rajtuk kívül egyszer a németek és egyszer a norvégok nyertek.

A magyar férfi labdarúgó válogatott eddig összesen 9 alkalommal jutott ki az olimpiára, legutóbb 1996-ban jött össze a bravúr, akkor a 16. helyen végzett a csapat.

A legtöbb alkalommal eddig az olaszok vettek részt a tornán 15-el, viszont az utóbbi 3 évben nem szerepeltek az olimpián, a legjobb eredményük 1936-ban született meg, akkor a dobogó legtetejére állhattak. Az olaszok után az Egyesült Államok és Brazília következik 14-14 részvétellel.

Érdekesség, hogy Kanada és Kamerun is mindössze 3 tornán szerepelt eddig, de mindkét ország 3-ból egyszer meg tudta szerezni az első helyet. Kanada 1904-ben lett olimpiai bajnok labdarúgásban, Kamerun pedig 2000-ben, Sydneyben aratott egy ekkora sikert.

A legutóbbi olimpiai labdarúgótornát Brazília nyerte meg hazai pályán, a németeket büntetők után verték meg a döntőben.


Hasonló cikkek