A legsötétebb vészkorszakot idézi az új ukrán törvény

Bár ígéretekkel tele a padlás, érdemi lépés még nem született az ukrajnai kisebbségek védelmében. Legutóbb David Sassoli jelentette be, hogy a kárpátaljai magyarok érdekében szólal majd fel az Európai Parlamentben, azonban az ukrán honatyák láthatólag nem állnak le soviniszta lépéseikkel. Most éppen az oroszok internálásáról hoztak törvénytervezetet. A „legsötétebb vészkorszakot” folyamatosan vizionáló hazai és nemzetközi jogvédők ezen valahogy mégsem háborodtak fel.

„Таким, который не противоречат праву ЕС, комитет признал проект закона №4327 об упорядочении вопросов, связанных с военнопленными и интернированными лицами в особый период” – áll a parlament információs főosztályának az RBC.ua-hoz eljuttatott közleményében, azaz: „Nem mond ellent az európai uniós jognak az orosz állampolgárok kényszerkitelepítését lehetővé tévő, a kormány által előterjesztett 4327. sz. törvénytervezet, a Legfelső Tanács európai integrációs bizottságának szakvéleménye szerint.”

A hivatalos közlés szerint az európai integrációs bizottság az EU-jognak nem ellentmondóként ismerte el a hadifoglyokkal és internált személyekkel kapcsolatos kérdéseknek a különleges időszakban történő rendezéséről szóló 4327. sz. törvénytervezet. A törvénytervezet szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a keleti konfliktus időtartama alatt köteles lenne felkutatni Ukrajna területén az “agresszor ország” állampolgárait, akik veszélyeztetik az ukrán állam nemzetbiztonságát, és tájékozatást kell nyújtania róluk az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének. A vezérkari főnökségnek kell döntenie az említett személyek kényszerkitelepítéséről a nemzetbiztonságot veszélyeztető valós és potenciális katonai fenyegetés függvényében.

A kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta állandóak az ukrajnai kisebbségek ellen indított támadások. A befagyott háborún ezek az intézkedések nem változtatnak, arra azonban elegendőek, hogy feltüzeljék a szélsőjobboldali elemeket, akik a háború fő támogatói az országban. Az oroszokat ért újabb támadás is ezt szolgálja, illetve a törvény beiktatása esetén lehetőséget ad arra is, hogy a harci eseményeken kívül eső, de nagyszámú orosz lakossággal rendelkező megyéket és városokat „megtisztítsák” az agresszorként feltüntetett néptől. Mintegy kollektív bűnöst kreálva ezzel az oroszokból. Kérdéses, hogy mi lesz a következő lépése az egyre sötétebb eszközökhöz nyúló ukrán vezetésnek, illetve vajon milyen választ ad az újabb támadásra Putyin?


Hasonló cikkek