A lengyel szejm jóváhagyta a választójogi törvények szenátusi módosításait, köztük a mozgássérültek levélben szavazását

A lengyel parlament alsóháza megszavazta szerda éjjel a négy választójogi törvényt módosító csomagot, az ellenzéki felvetéseket is figyelembe vevő szenátusi módosításokkal együtt.

    Az egyik módosítás lehetővé teszi a szavazást levélben azok számára, akik egészégi állapotuk vagy rokkantságuk miatt nem tudnak elmenni szavazni. Az alsóház, a szejm tavaly decemberben szavazta meg a csomag eredeti változatát, amely a választási csalások kiküszöbölésére hivatkozva megszüntette volna számukra ezt a lehetőséget. A szenátus azonban e kitétel megőrzését javasolta.

Az eredeti tervezetben az ellenzéki politikusok azt is kifogásolták, hogy az országos választási bizottság (PKW) összetételébe és a kerületi választóbizottságok munkáját felügyelő biztosok kinevezésébe túl nagy beleszólása lenne a belügyminiszternek. A szenátusi módosítások viszont megerősítik a PKW szerepét.

A törvénymódosítások értelmében a jelenlegi PKW a 2019-ben esedékes parlamenti választások után veszíti el mandátumát. A majdani testület tagjainak egy részét a parlamenti pártok jelölik, miközben az eddigi jogszabályok szerint őket az államfő nevezi ki az alkotmánybíróság, a  legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság javaslatára.

Az ellenzék szerint ez az előírás is pártpolitikai érdekeket szolgál. Az előterjesztők viszont a választások átláthatóságát tűzték ki célul. Ezt a többi között azáltal érnék el, hogy bevezetik az átlátszó urnák használatát, és a választóhelyiségekben elhelyezett kamerákkal lehetővé teszi a nyilvános internetes közvetítést.

A voksolás technikai lebonyolítására vonatkozó megoldásokat a kormányzó Jog és Igazságosság már a 2014 őszén megtartott önkormányzati választások után javasolta, az akkor észlelt szokatlan jelenségek, az érvénytelen szavazatok kivételesen magas aránya, az exit pollok és a hivatalos eredmények közötti nagy eltérés miatt.

A parlamentben véglegesen jóváhagyott módosítások többsége az önkormányzatokat érinti, így hatással lesz a novemberben esedékes helyhatósági választásokra. Ezeket ezentúl nem négy-, hanem ötévente tartják meg, a polgármesteri posztot pedig egy személy legfeljebb két választási cikluson át töltheti  be. Csökken a választókerületek száma, és lefaragják a községi, a járási és a vajdasági közgyűlésekbe egy választókerületben megválasztható képviselők számát is.

A törvénymódosításokat az államfőnek még jóvá kell hagynia.

 


Hasonló cikkek