A libanoni robbanás „sebzett műveiből” nyílt kiállítás Bejrútban

A robbanás az alkotásokon is maradandó sebeket hagyott.

Az augusztus elején történt robbanás szörnyű hatása, jelentős mértékű pusztítást végzett a kulturális helyszíneken, és művészeti tereken is. A helyreállítás folyamatosan zajlik, azonban elképesztően időigényes a feladat. Különböző nemzetközi szervezetek, mint az UNESCO, avagy a párizsi Louvre Múzeum, elsőkként nyújtott kulturális elsősegélyt, a megsérült kulturális örökségek megmegmentésére.

Bejrút szívében lévő Villa Audi Mozaik Múzeum nemrégiben egy egyedi megközelítésből rendezett kiállítást. A tárlat „Sebzett Művészet” címmel mutatja be, a robbanás során megsérült műveket. A több mint 60 alkotás többségének sérülését érintetlenül hagyták, egyes esetekben végezetek csak javítást, de a szakadások, törések nyomait ott is meghagyták.

A kisebb termekben elhelyezett műveket, libanoni szövegek és zenék kísérik. Az alkotások mindegyikét fény világítja meg, amely így kiemeli „sebeiket”. A múzeum padlóján még most is érintetlenül ott hever, a robbanás során széttört csillár. A második emelet, kiállítási szekciója a robbanás utóhatására koncentrál – az elsöprő pusztítást, és annak emberekre vetett hatását bemutató alkotásokon keresztül.

 

Kultúra | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek