A Louvre vezetői posztját először fogja nő betölteni

Laurence des Cars jelenleg még a Musée d’Orsay és Musée de l’Orangiere igazgatója. A Louvre igazgatói posztjára maga a francia elnök Emmanuel Macron választotta ki. Des Cars a múzeum élén 2003 óta álló Jean-Luc Martinezt váltja, új pozícióját szeptember 1-jétől tölti be.

Párbeszédet alkot az ókori művészet és modern világ között, amely az egyik prioritása, azzal együtt hogy folyamatosan törekszik ezeket minél több emberhez eljuttatni.” – mondta a  francia kulturális miniszter közleményében. “Az intézmény politikájának középpontjába fogja állítani tapasztalatait, amelyeket különösen a krízis ideje alatt már bebizonyított. Des Cars a 2017 óta a Musée d’Orsay 2014 óta pedig a Musée de l’Orangiere élén áll. A Musée d’Orsay-nál töltött ideje alatt, több elismerést is kapott megújító kiállításai miatt, amelyek a 19. századi francia művészet szokványos kiállítási módjainak határait feszegette. 

Des Cars kinevezésével jelentős átalakulás történik a múzeumban, amely kiállításaiban történelmileg mindig is konzervatív maradt. Martinez irányítása alatt a Louvre, ahogy ő maga is fogalmazott, mindig is “klasszikus múzeum” maradt, vagyis olyan múzeum, amely elsődlegesen történelmi kiállításoknak szentelte magát, amelyek összhangban állnak a már gyűjteményében lévő anyagokkal. Elődje Henry Loyrette már kitágította Louvre hatáskörét a kortárs művészet irányába is, azonban egy Pierre Soulages kiállítástól eltekintve Martinez nagyban eltávolodott ettől.

Des Cars már ezelőtt is dolgozott A Louvre-nál, habár nem a párizsi főintézményben. 2007-től 2014-ig a Francia Múzeumok Kirendeltségének volt tudományos vezetője, és segédkezett a Louvre Abu Dhabi 2017-es megnyitását megelőzően. A legtöbb főbb francia múzeumnak ritkán, vagy szinte sosem bízott meg női vezetőt. Amikor des Cars 2017-ben a Musée d’Orsay élére állt, ő volt a második nő aki ezt a szerepet megkapta. A Palais de Tokyo először pedig 2019-ben alkalmazott női vezetőt Emma Lavigne személyében. A Centre Pompidou élén eddig csak egyszer állt nő, Héléne Ahrweilr aki 1989 és 1991 között igazgatta a múzeumot.

Des Cars felszólította az intézményeket, hogy több vezetői szerepet ajánljanak fel a nőknek. 2018-ban úgy nyilatkozott a New York Times-nak, hogy “Ez annak a következménye, hogy a hivatalos intézmények nem kérik fel a nőket vagy nem adnak neki elég bizalmat. Olyan kulturális szokásokról beszélünk amelyek mélyen beivódtak társadalmunkba… A nőknek túl kell jutniuk személyen kétségeiken, és azt mondani maguknak: “Képes vagyok erre. Ez megfelelő időben érkezik mind az életembe mind a karrierembe. Készen állok rá.

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek