A madridi Prado újrarendezi állandó tárlatát

Változatosabb lesz a múzeum állandó gyűjteménye.

A Prado legújabb terve, hogy teljesen átrendezi állandó gyűjteményének darabjait. A cél egy közvetlenebb, befogadhatóbb gyűjtemény kialakítása, amelyben nagyobb hangsúlyt kapnak a női illetve a külföldi művészek. Miguel Falomir, a Prado igazgatója szerint, a járványhelyzetnek pozitív hozadéka is van. A bezárás időt engedett arra, hogy a múzeum újraértékelje kincseit, és azt ahogyan azok bemutatásra kerülnek.

A múzeum egyes részei, remekül elrendezettek, azonban a többi idejét múlt, a 19. századi történetírás modelljét állandósítják. A döntést, miszerint a múzeumot még közelebb hoznák az emberekhez, nem a „kurátorok szeszélye” motiválta. Szeretnék a különböző korokat, iskolákat minél szélesebb körben bemutatni, elmagyarázni. A tavaly rendezett Hívatlan Vendégek című tárlatán, a Prado már megkísérelte a nemek közti egyenlőtlenséget feltárni. A kiállítás azt vizsgálta, hogy a spanyol állam által 1833 és 1931 között felvásárolt festmények, miként mutatják be a nőket, mind emberként mind művészként.

Falomir elmondása szerint, az újrarendezést a 19. századi gyűjteménnyel kezdik, és ennek eredményei elvileg már a nyáron láthatóak lesznek. Vannak olyan művészi jelenségek és alkotók, akiket a Prado eddig teljes mértékben kirekesztett. Nemcsak a nőket, de olyan fontos megközelítésből készülő alkotásokat is, amelyek társadalmi kérdésekkel foglalkoznak. Mellőzték a világ különböző tájairól készített festményeket is, mint pl. a Fülöp-szigetek, amelynek művészete pedig egyre inkább felértékelődik.

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek