A maffia tele van lóvéval, Kollár meg addig zsarol, amíg valaki be nem mondja az unalmast

Éppen 10 éve annak, hogy a szlovák parlament nem szavazta meg a Görögországnak szánt mentőcsomagot, és ezzel 13 hónapnyi működés után megbukott Iveta Radičová kormánya. Most egy teljesen más összetételű kabinet irányítja az országot, és másfél évnyi “üzemelést” követően alig van már olyan hét, hogy a Boris Kollár vezette Sme rodina ne fenyegetőzne a koalíció végével.

Richard Sulík tömörülése, az SaS mondhatja el egyedüliként, hogy ahogy most is, 2011-ben is tagja volt annak a kormánynak, amelyiknek a többi “alkotóeleme” – az SDKÚ, a KDH és a Híd – már nem rúg labdába a “nagypolitika” mezején. A gazdasági miniszter most azt mondja, azóta is bántják őt a történtek, aminek az lett a következménye, hogy pár hónappal később vályúhoz engedték Robert Ficóékat, akik aztán legalább 2016-ig egyedül randalírozhattak az országban. Sulík most is úgy érzi, az volt a fő baj, hogy Radičová összekötötte a magát súlyos gazdasági helyzetbe lavírozó Görögországnak szánt mentőcsomag kérdését és a kormány elleni bizalmi szavazást. Mivel akkor az első témát tiszta erőből elutasították, a másikat, azaz a kabinet további működését meg támogatták, állítólag nem tehettek mást, és nem vettek részt a szavazáson. Ez akkor egyértelműen azt jelentette, hogy vége a négypárti kormánynak.

Ma Boris Kollár parlamenti elnök pártjával, a Sme rodinával nem lehet bírni, amióta Vladimír Pčolinskýt korrupciós vádakkal márciusban őrizetbe vették a NAKA emberei. Az sem segített, hogy augusztus végén a Főügyészség aztán ejtette a vádat a Szlovák Információs Szolgálat volt igazgatója ellen. Egészen odáig mentek, hogy Kollár egy új maffia kialakulásáról kezdett hadoválni, amit el is nevezett egy akkor még letartóztatásban levő NAKA-s nyomozóról.

A Sme rodina a hétvégén az OĽaNO egyik erős emberének, a belügyminiszternek szólt be, mondván, ha Roman Mikulec „elpuskázza“ az országos rendőrfőkapitány kinevezése körüli kérdést, kezdeményezni fogják a koalíciós partnerük miniszterének leváltását. Aztán eltelt egy nap, és Kollár hétfőn már arról beszélt, hogy a mozgalma nem támogatja a kórházak és a bíróságok reformját a jelenlegi formájában.

Ha a helyzet elfajul, a koalíció mindössze 75 képviselővel rendelkezne a parlamentben, minden nap a széthullás szélén táncolna. Matovič pár hete már jelezte, a maffia zsebe telis-tele pénzzel, és félő, hogy két-három képviselőt sikerülne megvásárolnia, ami pillanatokon belül véget is vetne az Eduard Heger vezette kormánynak. Nem lesz itt tehát semmilyen reform, csak olyan, amire éppenséggel Kollárék rábólintanak. És csupán annyi lenne a különbség 2011-hez képest, hogy a tíz évvel ezelőtti kormánybukáshoz úriemberek racionális döntéseinek sorozata vezetett.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: Sidó Árpád, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek