A magyar állam támogatásával felépített orvoslakásokat adtak át Csíkszeredában

A magyar állam támogatásával felépített orvoslakásokat adtak át szombaton Csíkszeredában

– írta a Székelyhon.ro portál.

A 440 négyzetméter alapterületű, három lakást magába foglaló épületegyüttes kialakítása a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, illetve a marosvásárhelyi Studium – Prospero Alapítvány közbenjárásával valósult meg mintegy százmillió forintból.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen méltatta a marosvásárhelyi alapítvány két évtizedes tevékenységét. Mint fogalmazott, az alapítvány úttörő munkát végzett a külhoni magyar közösségért.

“Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az orvosaink itthon maradjanak, jól érezzék magukat, családokat tudjanak vállalni és gyermekeket nevelni. Elsősorban a családokat támogatva tudjuk elérni, hogy szülőföldjükön boldoguljanak az emberek” – idézte az államtitkárt a Székelyhon.

Vass Levente, a Studium – Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke az átadóünnepségen rámutatott, olyan családi házakat álmodtak meg, amelyek hosszabb időre, 5-10 éves időtartamra biztosítanak otthont egy háziorvos, szakorvos vagy művész és családja számára. Mint fogalmazott, a lakhatási támogatás segíti a szakembereket, hogy itthon tervezzék jövőjüket, alapítsanak családot. Ugyanakkor méltatta a magyar kormány jól végiggondolt, egységes támogatáspolitikáját, amellyel a külhoni magyar közösségeket segítik, bátorítva a szülőföldön való boldogulást.

A Studium – Prospero Alapítvány eddigi húszéves tevékenysége alatt Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, illetve most Csíkszeredában épített orvosi és művészi lakásokat. Jelenleg Gyergyószentmiklóson, Borszéken és Krasznán zajlanak az alapítvány finanszírozásával építkezések.


Hasonló cikkek