A Magyar Bankszövetség nem támogatja a kamatstopot a bankszektor kárára

A kormány röviddel az üzemanyag befagyasztását követően újabb nem várt lépéssel lepte meg a piaci szereplőket. Figyelmen kívül hagyva a bankszektor eddigi lojális szerepvállalását a V alakú gazdasági kilábalásban, ezúttal  a jelzáloghitel kamatokat rögzítette.

A Magyar Bankszövetség nem támogatja a kamatok ideiglenes fixálását a magyar bankszektor kárára azon ügyfeleknél, akik többszöri felhívás ellenére is a kockázatosabb, változó kamatozású hitelek mellett döntöttek – közölte a szövetség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben a jelzálog alapú hitelek kamatainak rögzítésével kapcsolatos kormányfői bejelentésre reagált.

A Magyar Bankszövetség közleményében úgy fogalmaz: meglepetéssel értesült a szerdán bejelentett kamatstopról. Emlékeztettek arra, hogy a bankszektor az elmúlt években a jegybankkal együttműködve az érintett ügyfeleknek évente felkínálta az átváltást a fix kamatozású hitelekre, az új hiteleknél pedig kifejezetten erőltette a több évre fixált kamatozású hiteltermékek alkalmazását. Ennek szükségességére többször fel is hívta a közvélemény és az ügyfelek figyelmét – írták.

A szövetség leszögezi: a fixesítés lehetősége változatlanul és folyamatosan rendelkezésre áll az ügyfelek számára, amely a kamatnövekedés elleni védelmet hosszabb távon is nyújtja, ugyanis a kamatstop ideiglenesen, csak 2022. június 30-áig biztosítja az alacsonyabb kamatot.

A közlemény rámutat: a bankszektor meghatározó feladata a gazdaság hosszú távon kiszámítható és fenntartható finanszírozása, amelynek működését piacgazdaságban a piac tudja leghatékonyabban biztosítani.

A Bankszövetség hangsúlyozza: a magyar bankszektor tevékeny szerepet vállalt a járvány elleni küzdelemben, ezen időszak alatt a pénzforgalmi szolgáltatások fennakadások nélkül működtek, míg az új hitelezés rekord szintet ért el.

Ennek is köszönhetően “sikerült együtt” a V alakú gazdasági kilábalás. A magyar pénzügyi szektor a hitelintézetek járványügyi különadójának befizetésével és Európa leghosszabb moratóriumának nyújtásával is – mint senki más –  járult hozzá a járvány elleni védekezéshez – áll a közleményben.

Ha tetszett a hír, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek