A magyar hősökre emlékeztek Ukrajna-szerte

Kárpátalja-szerte és több ukrajnai nagyvárosban is megemlékezéseket tartottak a az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján.

Kijevben, a hagyományokhoz híven, Magyarország Ukrajnai Nagykövetségének munkatársai és a Magyarok Kijevi Egyesületének tagjai közös megemlékezéseket tartottak. Október 22-én az ukrán főváros magyarsága Liszt Ferenc emléktáblájánál koszorúzott, 23-án pedig a Magyar-dombon álló honfoglalási emlékműnél gyűltek össze. Ünnepi beszédet Íjgyártó István, Magyarország ukrajnai nagykövete és Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke mondott.

kijevi_megemlekezes_magyar_domb
Fotó: Viktor Vakarjuk

22-én, Ungváron, a Kárpátaljai Megyei drámai Színházban tartott ünnepi rendezvényen Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja, Anatolij Poloszkov, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnöke és Vaszil Ivancso, a Kárpátaljai Megyei Tanács ügyvezető elnöke mondott ünnepi beszédet.

„Mi, magyarok és ukránok, egyszerre ráztuk le a szovjet-kommunista elnyomás igáját, a rabság láncait, és országaink, népeink szabaddá, függetlenné váltak Közös történelmünkben nem először bizonyosodott be, hogy magyarok és ukránok nem ellenfelek, hanem sorstársak vagyunk, bennünket csak a nyelvünk választ el, de ez az akadály könnyen áthidalható” – fogalmazott beszédében Bacskai József.

Október 23-án, Ungváron Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, Beregszászi Konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tartott közös megemlékezést az 1956-os emlékműnél, ahol többek között Bacskai József ungvári, Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, Spenik Sándor, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kulin Judit, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári szervezetének elnöke koszorúzott. Ezt követően az emlékezők átvonultak az ungvári börtönhöz, ahol az ’56-os áldozatok márványtáblájánál helyezték el az emlékezés virágait.


Hasonló cikkek