A Magyar Kultúra Napja Abásfalván

A Magyar Kultúra Napja emléket állít Kölcsey Ferenc művének, a Himnusz kéziratának 1823. január 22-én történő véglegesítésének.

1989 óta ezt a napot számos olyan kulturális rendezvénnyel ünneplik meg, amely alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének.

Ez alkalommal Abásfalván a helyi és a homoródkeményfalvi, illetve a környékbeli lakosok számára a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a helyi Unitárius Egyházközösség és az Abásfalváért Kulturális Egyesület szervez programot január 18-án, szombaton 17 órától a Közbirtokosság székhelyén.

Az eseményen bemutatják a Homoródmenti énekeskönyv című, Molnár István rendezte dokumentumfilmet, amelyet 2019 évi dokumentumfilmes programja keretében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont támogatott. A vidéken még élő hagyományként megőrzött abásfalvi és homoródkeményfalvi temetési szertartás elemeit rögzítő filmet P. Buzogány Árpád közművelődési szakember, a Hagyományőrzési Központ munkatársa méltatja.

 

 

A film Hargita megye déli határán, a Homoródok dombsága vidékén, a Nagy-Homoród völgyében elterülő két faluban, Abásfalván és Homoródkeményfalván még létező halottsirató hagyomány utolsó perceit rögzíti. Ezt a vidéken egyedülálló szokást a homoródkeményfalvi nyugdíjas kántor, a közel 65 évig szolgáló Vass Pál portréja révén eleveníti fel Molnár István alkotása.

A filmbemutatót követően zenés műsorra is sor kerül: a homoródszentmártoni Vox Cordis énekegyüttes Johannes Honterus Otium divos és Eheu fugaces című műveit, illetve Gryllus Dániel – Gryllus Vilmos – Sumonyi Zoltán: Zsoltárok című albumából mutat be egy összeállítást.

erdely.ma

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek