A magyar nyelv napja – Szavalóversenyt tartanak a Nemzeti Színházban

A magyar nyelv napja, november 13. alkalmából a hétvégén rendezik meg a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyének döntőjét Budapesten; a rendezvényen a versmondások mellett a versek alapján készült videoklipeket is láthatja a közönség

– közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

    A Nemzeti VERseny kétnapos programsorozattá bővült döntőjében 23 versenyző lép színpadra november 11-én és 12-én, akiknek egy-egy versklipjét is megnézheti a közönség a Nemzeti Színházban.

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház 2016-ban rendezte meg első ízben a Nemzeti VERSenyt, amelyre ebben az évben is több mint kétszáz versmondó nevezett. A két elődöntőt követően, amelyre videoklipet is kellett készíteniük a továbbjutóknak, anyaországi és határon túli versenyzők is lehetőséget kapnak a színházi fellépésre.

   A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, 2017-ben kiemelt figyelemmel Arany János életművére és költészeti hatására.

  A versenyt három fordulóban rendezték meg. Elsőként minden nevező két szabadon választott magyar költő versével jelentkezhetett a vers.hu oldalon közzétett felhívásra, amelyek közül egyet kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel videoklip formájában.

    Mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a verskedvelő nézők szavazatai alapján alakult ki a 23 fős döntő mezőnye, akiknek versklipjeit eddig már 70 ezren nézték meg a a legnagyobb videomegosztó portálon.

A zsűri tagjai a rendező intézmények művészei, szakemberei: Nagy-Kálózy Eszter, Bakos-Kiss Gábor, Olt Tamás, Fehér Ildikó színművészek; Kiss László rendező; Lutter Imre előadóművész, producer és Szabó László kommunikációs szakember.

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között 6 éven aluli és 90 éven felüli versmondó is képviseltette magát. A határon túli versenyzők között van erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai versmondó egyaránt. A teátrum közleménye szerint a szervezők a teljes nyitottság és az esélyegyenlőség jegyében, ugyanakkor a szakmaiság mentén szervezték a VERSenyt és minden fordulóban lehetőséget adtak a közönségnek is, hogy vigaszágon is továbbjuttassanak versenyzőket.

A verseny védnöke a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, aki Lutter Imrével, a VERSeny főszervezőjével, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnökével nyitja meg az élő döntőt. A legjobb előadók teltház előtt lépnek fel a Nemzeti Színház színpadán, ahol a versmondások mellett a versekre készült videoklipeket is megnézheti a közönség, a Zichy Szín-Műhely Dolmány Attila rendezésében Arany balladák – másképp címmel mutatja be versszínházi-képzőművészeti előadását, a Kávészünet zenekar pedig Arany-part, avagy koncert Arany János barátai és követői farvizén, a magyar költészet gyöngyszemeivel című verszenei produkcióját mutatja be. A kétnapos versengés minden mozzanatát, benne az Arany János-emlékév kiemelkedő programjaival, élőben közvetíti a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház a Nemzeti VERSeny Facebook oldalán.

     A döntősök versklipjei a YouTube közösségi videó-megosztó portálon is láthatóak. A VERSeny támogatója az NKA, az MMA és az Arany János Emlékbizottság. További információkat a www.vers.hu/nemzeti-verseny oldalon és a Nemzeti VERSeny facebook oldalán találhatnak az érdeklődők.

November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tévő törvényt.


Hasonló cikkek