A magyar nyelv napját ünnepeljük

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, mert 1844-ben ezen a napon vált hivatalos nyelvvé a magyar.

A magyar nyelv napját 2009. óta ünnepeljük. Az ünnepet előző év decemberében az Anyanyelvápolók Szövetsége találta ki, és időpontjául április 23-át jelölte meg, mivel 2008-ben ezen a napon nyílt meg a Magyar Nyelv Múzeuma. Ám 2011-ben, amikor a parlament az ünnepet törvénybe iktatta, nem ezt a dátumot tartotta meg, hanem egy másikat jelölt ki: november 13-át annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége közös kezdeményezéséből született ünnepnap az egész Kárpát-medencében lehetőséget teremt arra, hogy a magyar nyelvet évente legalább egyszer középpontba állítsuk.

A magyar nyelv napját országszerte kulturális programokkal, megemlékezésekkel, Szolnokon és Balatonfüreden közös versmondással teszik emlékezetessé.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége november 13-án a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó Dísztermében rendezi hagyományos gálaestjét, ahol dr. Grétsy László nyelvész, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnöke mond ünnepi köszöntőt, majd átadják a Lőrincze-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Maróti István-emlékérmet, a Deme László-ösztöndíjat, valamint az ASZ 2018. évi országos pályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” című pályázatának elismeréseit.

A gálaműsor közreműködői a Magyar Örökség-díjas Cédrus Táncegyüttes, a Zagyva Banda és a „Mátyás király emlékév” díjnyertes mesemondói, műsorvezetői Bordi András és Török Annamária Kazinczy-díjas rádióbemondók lesznek. A gálaest fővédnöke dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja lesz.

November 13-a nem csak a magyar nyelv napja, de egyben a kedvesség világnapja is, valamint a magyar szentek emléknapja: a magyar katolikus egyház ezen a napon azokat a szenteket és boldogokat ünnepli, akiknek az ereklyéit magyar templomokban tisztelik, és azokat, akiknek nincsen külön ünnepük, de magyar földön éltek.
 


Hasonló cikkek