A magyarság értékeiben nincsenek határok

A ,,Négy határon át” vetélkedő felvidéki döntőjét Nagymegyeren rendezték.

„A hungarikumok magyarságunk karakterjegyei, olyan, más nemzetektől megkülönböztető, kiemelkedő sajátosságok, amelyek meghatároznak bennünket. Ezen jellemző tulajdonságok alapján azonosítanak bennünket, magyarokat a nagyvilágban, és ezek alapján azonosíthatjuk mi is önmagunkat” – fogalmazott V. Németh Zsolt a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a „Négy határon át” vetélkedő felvidéki döntőjének megnyitóján.

A verseny nem titkolt célja, hogy az ismeretterjesztés mellett a résztvevő fiatalok nemzettudatát is felébressze, erősítse, és megtanítsa őket büszkének lenni arra a gazdag kulturális örökségre, amely körülveszi őket, és amelyben felnőnek – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

A nagymegyeri döntőben tizenkilenc csapat mérte össze a felvidéki magyar értékekről és a hungarikumokról szerzett tudását. A versenyben résztvevő csapatok az elmúlt hónapokban három fordulón keresztül versengtek a regionális döntőbe jutásért. A területi fordulók győztes csapatai áprilisban Magyarországon, Lakitelken vesznek részt a Kárpát-medencei döntőn.

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a nemzeti értékek megőrzésének és népszerűsítésének támogatására. Ennek eredményeképp 2013 és 2018 között a hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására kiírt pályázatok keretében mindösszesen 1,559 milliárd Ft-ot ítélt oda a hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására.

A szaktárca mintegy 600 rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amely programok támogatásával nagyban hozzájárult a települési identitás megerősítéséhez, a határokon túl élő emberek önbecsülésének visszaszerzéséhez.

(AM Sajtóiroda)


Hasonló cikkek