A mai Szlovákia területén a komáromi volt a legerősebb földrengés

Az eddigi legerősebb és legpusztítóbb földrengés azok közül, amelyek epicentruma a mai Szlovákia területén helyezkedett el, a komáromi volt 1763. június 28-án. A becslések szerint a Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengésről lehetett szó.

Évente megközelítőleg 80 földrengést észlelnek Szlovákiában, a többségük nagyon gyenge – tájékoztatott Kristián Csicsay, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Földtani Intézete szeizmológiai részlegének vezetője

Csicsay elmondása szerint az 1763-as földrengés nemcsak Komáromban, a környező településeken is pánikot keltett. „Ami a keletkezett károkat és a halálos áldozatokat illeti, a fennmaradt források eltérő adatokat közölnek. Az egyik szerint a földrengés 7 templomot és 279 házat rombolt le, 63-an életüket vesztették, a sebesültek száma pedig 102 volt” – részletezte a szeizmológus. Hozzátette: ettől kezdve jelentősen több gyengébb földrengést dokumentáltak a mai Szlovákia területén, és az emberek is jobban odafigyeltek a földmozgásokra.

Szlovákia szeizmikus szempontból legaktívabb területei a Kis-Kárpátok térsége, Komárom és környéke, a Felső-Garam mente, továbbá Zsolna környéke és a Vihorlát-hegység. Máshol csak hébe-hóba fordul elő olyan földmozgás, amelyet a lakosok is érzékelnek, magyarázta Csicsay. Ilyen területek a Felső-Nyitra mente, a Közép-Vág mente és Árva.

Kövessen minket: Facebook

Külhon | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek