A MÁV-START matricás mozdonyai visznek két erdélyi zarándokvonatot

Hat évvel ezelőtt, 2008 májusában indult Erdélybe az első, Székely Gyors névre keresztelt különvonat, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsúra vigye a magyar zarándokokat. Az idén a magyarság egyik legnagyobb ünnepére már két vonatot is a MÁV-START különlegesen feldíszített mozdonyai húznak: a Történelmi Székely Gyorsot és az egyesítve közlekedő Össznemzeti Székely Gyors – Csíksomlyó Expresszt.

Fotó: Vörös Attila
Fotó: Vörös Attila

Hetedik alkalommal indul idén pünkösdkor – ahogy eddig mindig – zarándokok százaival Budapestről Csíksomlyóra a Történelmi Székely Gyors. A kilenc kocsiból álló idei zarándokvonat június 6-án, pénteken hajnalban gördül ki Budapest-Nyugati pályaudvarról, hogy Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Debrecen, Érmihályfalva, Nagyvárad, Kolozsvár, Dés és Gyergyószentmiklós érintésével Madéfalváig vigye utasait. A vonat történetében először áll meg Debrecenben. A szerelvényt a MÁV-START legújabb matricázott mozdonya, a Gábor Áron születésének 200. évfordulója alkalmából ünnepi díszbe öltöztetett 480 004-es TRAXX-mozdony

húzza mind a magyarországi mind az erdélyi villamosított szakaszokon – a nem villamosított pályán dízelmozdonyok segítségével közlekedik a vonat. Az idei út fővédnöke Sebő Ferenc, az országszerte ismert Kossuth-díjas népzenész, a magyar táncházmozgalom egyik alapító tagja, a Fölszállott a páva vetélkedőműsor zsűrijének elnöke. A szerelvényben az étkezőkocsi mellett az előadások megtartására is alkalmas, speciális kialakítású Orfeum-kocsiban a Sebő együttes szórakoztatja a közönséget, a legfiatalabbakat pedig ugyanitt képzett animátorok várják a játszóházban. A Történelmi Székely Gyorssal érkezők a hagyományos csíksomlyói istentiszteletet követően pünkösdvasárnap a Karakó-völgyhídon és a lóvészi alagúton, valamint Gyimesközéplokon át a történelmi Magyarország egykori országhatárához, Gyimesbükkre és a legkeletibb MÁV-őrházban berendezett múzeumba, valamint a közeli Rákóczi-várhoz is ellátogathatnak. A Történelmi Székely Gyors június 9-én este érkezik vissza a Nyugati pályaudvarra.

Össznemzeti zarándokvonat – Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz

Maratoni útvonalon közlekedik az Össznemzeti zarándokvonat: a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz közös szerelvénye. A Csíksomlyó Expressz június 5-én, csütörtökön éjjel Magyarország nyugati határától, Szombathelyről indul, majd Sopronon át pénteken hajnalban Budapest-Keleti pályaudvarra érkezik. Itt egyesül a Székely Gyorssal, és az összesen tizenhat kocsiból álló két vonat immár Össznemzeti zarándokvonat – Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz néven folytatja útját Debrecen és Kolozsvár érintésével a Csíki-medencébe.

A vonaton utazó mintegy 1100 zarándok a környező településeken szállhat meg, a csíksomlyói pünkösdvasárnapi szentmise után pedig a történelmi határra, Gyimesbükkre is ellátogathatnak. A szerelvényt Szombathely és Budapest között a legendás Aranycsapat emléke előtt tisztelgő 470 010-es pályaszámú, feldíszített Taurus-mozdony húzza, Budapest és Madéfalva között pedig a 480 005-es pályaszámú, Mátyás király emlékét őrző TRAXX mozdony vontatja majd.

Mátyás TRAXX
Mátyás Traxx

A vonatok gyimesbükki érkezését követően a két feldíszített magyar mozdony kocsik nélkül, egymással összekapcsolva tiszteleg az ezeréves magyar határon. Az Össznemzeti zarándokvonat egy igazi erdélyi körutazást követően, Brassó és Arad érintésével tér haza pünkösdhétfőn, a Csíksomlyó Expressz pedig június 10-én reggel érkezik vissza Szombathelyre.

Forrás: mav-start.hu/AL


Hasonló cikkek