A megújított adatszolgáltatást július 1-jétől teszi csak kötelezővé a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az eredetileg 2020. április 1-jei hatályba lépéssel tervezett 2.0 online adatszolgáltatást július 1-jétől teszi kötelezően alkalmazandóvá. A halasztás oka koronavírus-járvány, a rendkívüli helyzetre való tekintettel, a NAV 2020. április 1-jétől nem szünteti meg az Online Számla rendszer 1.1 XSD verziójának támogatását és nem teszi kötelezővé a 2.0 XSD alkalmazását. Ezzel biztosítható, hogy a kötelező adatszolgáltatás folytonossága – az átállás miatti esetleges személyes jelenlétet igénylő technikai műveletek nélkül is – minden adózó részéről teljesíthető legyen.

A 2.0 adatszolgáltatás főleg technikai jellegű változást jelent, és együtt jár az 1.1.XSD kivezetésével. A korábbi sémával beküldött adatszolgáltatásokat az adóhatóság rendszere már nem fogja feldolgozni, azaz ezzel már nem lesz érvényesen teljesíthető az online számlaadat-szolgáltatás. Egyrészt a nagyobb adatbiztonság érdekében a titkosítási eljárás során más algoritmust fognak használni, másrészt új ERROR és WARN hibaüzenetek jelennek meg, egyes hibaüzenetek pedig megszűnnek. Technikai jellegű módosításnak tekinthető még az is, hogy az egyes adatmezők pontossága és mérete, elfogadott adattartalmát is felülvizsgálták.

Az 2.0 XSD már 2020. február 27-től használható éles környezetben, párhuzamosan az 1.1 XSD verzióval, ezért az átálláshoz a feltételek az Online Számla rendszer oldalán már adottak. A NAV erre való tekintettel külön kéri is ügyfeleit, hogy lehetőség szerint az új XSD verzióra átállás előkészületei időben történjenek, és ahol ez megoldható, térjenek át mihamarabb az új verzióra.

A NAV tájékoztatása szerint az Online Számla rendszerében:

  • a kiállított számlákról valós idejű adatok érkeznek a NAV-hoz,
  • a kiállított számlákat lekérdezhetik a számlabefogadók és a számlakibocsátók is,
  • a nagy mennyiségű számlaadat gyorsan elérhető hatékony kockázatelemzés és ellenőrzés céljára, ami segíti az adócsalások felderítését,
  • az adatszolgáltatás automatizálásával az adminisztratív terhek csökkennek a számlázó programot használóknál,
  • az új rendszer kiváltja a számlakibocsátók összesített adatszolgáltatását.

Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a NAV az ellenőrzési munkája során átláthatóbban tudja a feladatait elvégezni, továbbá ez a rendszer szélesíti a jogkövető adózók körét is.


Hasonló cikkek