A menekültügyi rendszer reformjáról tárgyalnak az EU belügyminiszterei

A menekültügyi rendszer reformjáról tárgyalnak az EU belügyminiszterei. Rendkívüli ülést hívott össze az EU soros elnökeként Csehország péntekre, az Európába irányuló migrációval kapcsolatos aggasztó fejlemények miatt.

 

 

Az embercsempészek új módszereket alkalmaznak

 

Az uniós belügyminiszterek tanácskozását előkészítő dokumentumban kiemelik, hogy idén már 281 ezren próbáltak illegálisan bejutni az EU területére, 77 százalékkal többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. A ciprusi belügyminiszter szerint vészhelyzet van:

„Azt látjuk, hogy az embercsempészek új módszereket alkalmaznak. Mostanában nagy magánhajókon szállítják a migránsokat. Ez szerintünk veszélyes, és rengeteg embert érint. Őszintén szólva nem tudom, hogyan fognak a mediterrán országok szembenézni ezzel az új fenyegetéssel” – mondta Nikosz Nurisz.

 

 

Megreformálnák a menekültügyi rendszert

 

Az EU déli tagállamai (egészen pontosan Spanyolország, Olaszország, Málta, Görögország és Ciprus) a menekültügyi eljárás megváltoztatásáról nyújtanak be javaslatot a rendkívüli ülésen. A céljuk az, hogy a menedékkérőnek valamelyik uniós ország nagykövetségén kelljen beadnia a kérelmét, és csak azután kelhessen útra Európába, hogy azt elfogadják.

A déli országok másik követelése az, hogy a többi uniós tagállam vállaljon nagyobb szerepet a menedékkérők elosztásában. Becsléseik szerint idén 160 ezer migráns érkezett hozzájuk, de a többi tagállam kevesebb mint 2000 ember átvételét vállalta közülük.

Az utóbbi hetekben több eset is az uniós menekültügyi rendszer repedezését mutatta. A menedékkérőket szállító Ocean Viking hajó nemrég Franciaországban kötött ki, miután Olaszországban nem fogadták. Az ügy diplomáciai feszültséget szült Róma és Párizs között. Kedden aztán a görögországi Kréta szigetére érkezett egy irányítását vesztett halászhajó, a fedélzetén 450 illegális bevándorlóval. Notisz Mitaraki görög bevándorlásügyi miniszter azonnali segítséget kért az Európai Bizottságtól a migránsok elhelyezéséhez.

Forrás: hu.euronews.com

A nyitókép illusztráció.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek