A mezőgazdaság állja a sarat: egyelőre nincs gond a földeken

A járványügyi veszélyhelyzet egyelőre nem okozott jelentős fennakadást a mezőgazdaságban: a munka a tervezett módon zajlik a földeken – írja az unideb.hu.

“Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) intézeteiben jelenleg akadálytalanul folyik a szántóföldi kutatás és termék-előállítás, a kutatók pedig otthonról végezhetik munkájukat. Bizonyos feladatok, mint a fajtanemesítési, illetve vetési feladatok ugyanakkor a személyes jelenlétet igénylik. Bár a munkánk nagy részét a szabadban végezzük, nagy hangsúlyt fektetünk a vírusfertőzés megelőzésére. A személyes kontaktok csökkentése mellett a higiéniai követelmények betartásával dolgozunk” – mondta el Zsombik László, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgató-helyettese.

Az AKIT elegendő kapacitással rendelkezik a munkák elvégzéséhez, a gépesített munkafolyamatok zavartalanok. A tervezett ütemben halad a talaj előkészítése és a vetés, azonban komoly nehézséget okoz, hogy kevés a szakképzett kézi munkaerő.

Zsombik László  szerint ez a probléma már a járvány előtt is jelen volt, a koronavírus miatt azonban tovább súlyosbodhat a helyzet a nyár végére. Bár számítanak rá, hogy más területekről a válság miatt felszabaduló munkaerő a mezőgazdaságban talál majd munkát, azonban ez nem jelent megoldást arra, hogy nincs elegendő, megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazott az ágazatban.

A munkaerő-problémán kívül további nehézséget jelenthet a növényvédő szerek és vetőmagok beszerzése is, hiszen erre is hatással van a járványügyi veszélyhelyzet. A főigazgató-helyettes szerint bizonyos termékekből már hiány van, és ezeket nem lehet teljes értékűen helyettesíteni. A rendelkezésre álló készletek többé-kevésbé fedezik az igényeket, de a válság elhúzódása komoly problémákat okozhat az ágazatban.

Az időjárás alakulása miatt egyes növényvédelmi szereket hamarabb kell alkalmazni. A száraz tavaszi időjárás például kedvez a rügyfakadásnak és a virágzásnak, de bizonyos rovarok rajzásának is, emellett a magas nappali hőmérséklet és az esti nagy hőmérséklet csökkenés gyorsítja az amúgy is száraz talaj kiszáradását. Hamarabb kezdődik az öntözés időszaka is.

“A kutatások területén használt úgynevezett inputanyagok beszerzésében és szállításában is akadhatnak problémák. Az év első harmadában ezért lépéseket tettünk a beszerzések meggyorsítására. Hat hónapra elegendő tartalékot halmoztunk fel.  Ezek az anyagok többek között Németországból, Kínából és Indiából érkeznek”– mondta a főigazgató- helyettes.

A koronavírus kiszámíthatatlanná teszi a piacot, hiszen a fogyasztói igények, és a szállítmányozás helyzete is folyamatosan változik. Ennek ellenére Zsombik László szerint a járványügyi veszélyhelyzetben is elmondható, hogy jelentős kereslet várható a termékek iránt, de mind az export, mind az import folyamatát nehezítik a logisztikai fennakadások. Exportorientált országként nem a lakosság ellátása jelenti a kihívást a mezőgazdaság számára, hanem a külföldi piacok megtartása.


Hasonló cikkek