A migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet Weber pártja

Manfred Weber pártja, a CSU és testvérpártja, a CDU közös programmal készül az EP-választásra. Elfogadta az európai parlamenti választásra készített programját hétfőn a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége – adta hírül az MTI.

A CDU és a CSU elnökségének rendkívüli, együttes ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a közös programot. Ez szakítás a legutóbbi, 2014-es EP-választáson alkalmazott gyakorlattal, amikor a testvérpártok egymástól eltérő programmal indultak neki a kampánynak.

A 22 oldalas, A mi Európánk erőssé tesz című programban a CDU/CSU a politikai színtér közepén helyezi el magát, és az európai uniós integrációt támogató álláspontot foglal el.

A világ átalakulóban van, Európát külső és belső kihívások érik, így értékeinket és a Nyugatnak a nyílt társadalomra, a liberális demokráciára és a szociális piacgazdaságra épülő rendjét egyre inkább megkérdőjelezik a világban, miközben az EU-n belül támadják az európai eszmét bal- és jobboldali populisták és nacionalisták” – hangsúlyozták.

A közös elnökségi ülés után Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, a CSU politikusa is megszólalt:

“Európát meg kell védeni a populistáktól és a nacionalistáktól.”

Weber hozzátette, az Európai Bizottság elnökeként arra törekedne, hogy a testület összetétele tükrözze az EU lakosságának nemi arányait. Mint mondta, a “genderegyensúly” jegyében arra kéri majd a tagországok állam-, illetve kormányfőit, hogy ne csak férfiakat küldjenek, hanem nőket is.

A politikus szerint az új Európai Bizottságnak két fő feladata lesz munkája kezdetén. Az egyik prioritás, “hogy tisztázni kell végre, mit tegyünk a migrációval”, amellyel kapcsolatban az EU külső határának védelme mellett a szolidaritás ügyében is dűlőre kell jutni.

A másik prioritás a gazdaság: a legfontosabb a növekedés lendületének megőrzése és újabb munkahelyek megteremtése.

Itt elsősorban az innováció és a brit EU-tagság megszüntetése után a közösségben maradó 440 millió ember közös, belső piacának erősítésére, valamint minél előnyösebb szabadkereskedelmi szerződések kidolgozására kell összpontosítani” – mondta Manfred Weber.

A választási programban a menekültüggyel, migrációval kapcsolatban rögzítették, hogy “a mi Európánk vállalja jogi és humanitárius kötelezettségeit”, azonban “ugyanakkor azt is akarjuk, hogy a hozzánk érkező menekültek száma tartósan alacsony maradjon”, mert csak így lehet a “valóban védelemre szorulóknak segíteni”.

Hozzátették, ki kell iktatni a menekültügyi rendszerből a védelemre nem szoruló embereket is vonzó, “téves ösztönzőket”, a menedékkérőknek járó juttatások szintjét pedig EU szerte ki kell egyenlíteni és a minimumra kell korlátozni.

A programban azt is rögzítették, hogy érvényben kell tartani azt a szabályt, amely szerint a menedékkérők ügyében az az ország illetékes, amelyben elérték az EU területét, ugyanakkor gondoskodni kell “a szolidáris tehermegosztásról” (ez gyakorlatilag a Brüsszel által is erőltetett migránskvóta szofisztikált megnevezése).

A két párt közös választási programja szerint harmonizálni kell a jog megadására és a menedékkérők, illetve menekültek elhelyezésére, ellátására és befogadására vonatkozó szabályokat.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek