A miniszterelnökhöz fordultak a veszteglő kamionosok

Kárpátalján jártak a nemzetközi közúti fuvarozók ukrán szövetségének, az Asmapnak a képviselői. Igor Bondarenko kormányzó hivatalában fogadta a delegációt, a megbeszélés fő témája a határátkelőknél napok óta torlódó kamionsor volt.

A találkozón részt vett a szövetség elnökének tanácsadója, a kárpátaljai kirendeltség vezetője, a megyei rendőrfőkapitány, a Csapi és a Munkácsi Határőr-parancsnokság, valamint a megyei vámhivatal vezetője. Elsőként Volodimir Bidah, az Asmap megyei kirendeltségének vezetője informálta a jelenlévőket a kialakult helyzetről. Közölte, hogy több száz kilépésre váró kamion vesztegelt a csapi ukrán-magyar és az ungvári ukrán-szlovák határátkelő előtt, és napról napra nő a számuk.

Az ok pedig, hogy az ukrán fuvarozók kimerítették a lengyel szállítmányozási kvótát ezért a kamionosok Magyarország és Szlovákia felé próbálnak Nyugat-Európába jutni.

Igor Bondarenko elmondta, hogy a megye vezetés tisztában van a kialakult helyzettel és levélben fordult a miniszterelnökhöz, Olekszij Honcsaruktól várnak segítséget a probléma megoldására.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a határátkelőknél nem biztosítottak a higiéniai feltételek, nincs mód normális étkezésre, pihenésre. Ezért, hogy javítsák a körülményeket pihenőhely, WC hegyiség és tisztálkodási helyiség kialakítását tervezik. Valamint a visszaélések elkerülése végett elektronikus sorbanállási rendszer bevezetését tervezik, ennek a lehetőségét már vizsgálja a Miniszteri Kabinet.

Forrás: GolosKarpat / KH


Hasonló cikkek