Párizsban mutatják be a Morozov-fivérek gyűjteményét

A napokban Párizsban nyílt kiállítás a művészeti világ egyik páratlan nagyszabású eseménye, amely a Morozov testvérek gyűjteményét először mutatja be Oroszországon kívül.  A kiállítást, melyet a Louis Vuitton Alapítvány impozáns épületében mutatnak be, a járvány miatt háromszor kellet elhalasztani.

A gyűjtemény felbecsülhetetlen értékét a 20. század legjelentősebb francia és orosz modern festőinek – többek között Monet, Manet, Matisse, Picasso, Rodin, Malevich, Ilja Repin, Valentyin Szerov – művei adják.

A több mint 300 művet bemutató tárlat, folytatása egy a 2016-ban megrendezett, Szergej Shchukin üzletember gyűjteményét egybefogó nagysikerű kiállításnak. Shchukin, a Morozov testvérekhez hasonlóan ugyancsak az impresszionista és modern művészetet gyűjtötte.

A vagyonos testvérpár, Mihail és Ivan Morozov jó érzékkel gyarapította a családi gyűjteményt, amelynek jelentőségéhez több tényező is hozzásegítette őket. Egyrészt a művészet iránti szeretet, édesanyjuk révén már kiskorukban orosz művészek tanították rajzolni őket. Másrészről a pénz, hatalom, szerencse és nagy valószínűséggel a kor legelismertebb art dílerjei is segítették őket.

A világ egyik legszebb gyűjteménye azonban az első világháború és az orosz forradalom után darabjaira esett és majdnem teljesen elveszett. 1918-ban a Shchukin gyűjtemény sorsához hasonlóan, a műveket a bolsevik rezsim elkobozta és államosította. Majd a szovjet kormány döntése alapján az 1930-as évektől bekerültek az Ermitázs Múzeum, a Puskin Szépművészeti Múzeum és a Tretyakov Galéria gyűjteményébe. Habár a 460 orosz és 240 francia műalkotást fizikailag más-más helyen őrzik, a gyűjtemény egységét érintetlenül hagyták. A párizsi kiállítás egy kivételes alkalom, hogy a remekműveket újra együtt lehessen látni.

Borítókép: Valentyin Szerov, Ivan Morozov portréja, 1910

A kiállításon szereplő Pierre Bonnard festmények


Hasonló cikkek