A Mount Everest szemete műalkotásokban hasznosul újra

Műalkotás szemétből.

A Himalája Múzeum és Fenntartó Park egy olyan művészeti központ létrehozására törekszik, amelyhez egy újrahasznosító üzem is tartozna.  A Mount Everest 8849 m tengerszint feletti magasságával, bolygónk legmagasabb hegye. A hegy hegymászók ezreit vonzza, akik közül kb. 10 ezren érték fel a csúcsára. A hegymászók azonban nemcsak lábnyomukat, de rengeteg szemetet is maguk után hagynak.

A nepáli kormány 2019-es közleménye több mint 10 tonna ott hagyott szemetet említ. Egy 45 napos tisztító program során többek között, műanyag flakonokat, konzerveket, csomagolószereket, felszereléseket, elemeket, és emberi ürüléket szedtek össze a Mount Everest területéről. A legtöbb hegymászó nyílt gödörben égeti el hulladékait. Ez viszont csak hozzájárul az amúgy is sok szennyezéshez. A hegyről 2019-ben vett hó és víz mintákról megállapították, hogy a sokak által távolinak és érintetlennek tűnő táj, rettenetesen szennyezett.

A Mount Everest megtisztításáért folyó küzdelemben, a múzeum, egy kezdeményezést szervezett Sagarmatha Next néven, a probléma megoldására. Az első lépés, a Sagarmatha Next Center létrehozása lesz, ahol az újrahasznosítás fog történni. További terv, helyi illetve külföldi művészek doborzása, akik műalkotást varázsolnának a szemétből. Ezeket a munkákat később turisták vásárolhatnák meg. „Meg akarjuk mutatni, hogyan lehet a szilárd hulladékot, egyedülálló alkotássá alakítani, amely így munkahelyet és jövedelmet is tud létrehozni” – nyilatkozta a Reutersnek Tommy Gustafsson a projekt vezetője.  A kezdeményezés másik részébe a hegymászókat is bevonnák. A „vigyél vissza” ötlete, hogy a hegymászók egy kilogramm szemetet vinnének vissza a Luka reptérre, ahonnan azt Katmanduba szállítanák.


Hasonló cikkek